Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een typische Meyer

Tinwara 18 april 2024
Deon Meyer is een Zuid-Afrikaanse schrijver van thrillers en detectives die zich overwegend ook afspelen in Zuid-Afrika. Als je al meer boeken van Meyer hebt gelezen, weet je wat je kan verwachten: een spannend verhaal, met overwegend sympathieke personages, aandacht voor het Zuid-Afrikaanse decor en verschillende met elkaar vervlochten verhaallijnen. Dat is precies wat je ook mag verwachten van ‘Leeuw’.

‘Leeuw’ is onderdeel van de serie rondom politieman Bennie Griessel en zijn collega Vaughn Cupido. Wie de eerdere delen van deze serie ook heeft gelezen, kan de verhaallijn over Bennie’s privé-leven hier verder volgen. In dit geval is Bennie vooral bezig met zijn aanstaande bruiloft met zangeres Alexa Barnard, die hij in een eerder deel had leren kennen. Heb je nog niet eerder een boek van Meyer gelezen? Wees dan gerust: dit is niet noodzakelijk om het plot van ‘Leeuw’ te kunnen volgen. Wel draagt het bij aan het gevoel van herkenning als je die achtergrondkennis wel hebt. Je kan je dan zeker ook verheugen op voortzetting van het doorlopend goedaardig gekibbel tussen collega’s Bennie en Vaughn.

Naast twee moordzaken in het Zuid-Afrikaanse studenten- en wijnstadje Stellenbosch, die Bennie en Vaughn proberen op te lossen, worden in het boek twee andere verhaallijnen opgevoerd. Eentje rondom Chrissie de Jaeger, natuurgids in de Okavango-delta, die door een oude kennis wordt benaderd om mee te doen aan een grote geldroof. En een tweede rondom Tau Berger, alias ‘de Leeuw’, special forces commando in ruste, wiens oude maten worden vermoord en die op zoek gaat naar de opdrachtgever van deze moorden. Op het eerste gezicht hebben deze drie verhaallijnen niets met elkaar te maken en dat is dan ook precies wat de spanning in het boek houdt: je wil weten waarom deze verhalen samen in één boek terecht zijn gekomen en hoe ze met elkaar verbonden zijn.

Bijna alle verhaallijnen spelen zich af tegen een Zuid-Afrikaans decor. Dat zit niet alleen in de beschrijvingen van de natuur van de West-Kaap, maar ook in de grote diversiteit aan etnische achtergronden van de personages en hun taalgebruik en in de rol die de Zuid-Afrikaanse politieke situatie in het verhaal speelt. De manier waarop Meyer die elementen in zijn verhaal verwerkt maken het boek tot meer dan de zoveelste standaard thriller.

Het boek leest makkelijk en je vliegt door de ruim 500 pagina’s heen. Dat komt doordat het goed is opgebouwd, met cliffhangers op de juiste momenten, veel perspectiefwissels en een goede afwisseling tussen rustige en snelle scènes. Wat wel jammer is, en ook dit is kenmerkend voor alle boeken van Meyer, is dat de hoofdpersonen - op Bennie na - niet heel goed uitgewerkt zijn en blijven steken in stereotypes. Dat geldt vooral voor het personage Tau Berger, ‘de Leeuw’ (toch de naamgever van het boek), maar tot op grote hoogte ook voor Chrissie de Jaeger. Ook is het plot op momenten wel heel ongeloofwaardig. Iets wat misschien een beetje hoort bij dit genre, maar toch doet het afbreuk aan het verhaal.

‘Leeuw’ leest ontzettend lekker, het is echt zo’n boek waarin je helemaal kan verdwijnen. Maar het plot zal ik over een maand al niet meer kunnen navertellen. Wat dan wel weer als pluspunt heeft dat ik het over een paar jaar met evenveel plezier zo weer zou kunnen lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tinwara

Gesponsord

Het intrigerende verhaal achter de moordenaar van Willem van Oranje. Vol spanning en gruwelijke plottwists!

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.