Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De pijnlijke weg naar modernisering

Tinwara 19 april 2024
Ngugi wa Thiong’o (1938) is een Keniaanse schrijver die vaak als inspiratiebron genoemd wordt door de jongere generatie Afrikaanse schrijvers. Hij schrijft al sinds eind jaren '60 romans en toneelstukken en heeft zich daarin regelmatig kritisch uitgelaten over de Keniaanse overheid. Zo kritisch dat hij ervoor in de gevangenis heeft gezeten en hij uiteindelijk zijn eigen land is ontvlucht. Hij woont nu in Californië.

Zijn kritische mening over de Keniaanse leiders vind je zeker ook terug in 'Petals of blood' uit 1977 (in het Nederlands vertaald als ‘Bloesems van bloed’). Het boek gaat over de teleurstelling van Kenianen na de onafhankelijkheid in 1963. Er was een bloedige strijd geleverd, mensen hadden hun leven gegeven en de Britse kolonisator was verdreven. Maar over de vraag “hoe nu verder?” was blijkbaar niet iedereen het eens. Wie had gedacht dat er sprake zou zijn van een terugkeer naar de prekoloniale tijd, de oude tradities, kwam bedrogen uit. Want het proces van verstedelijking was al ingezet, veel mensen werkten in loondienst in steden en verlangden naar luxe-goederen, zoals auto’s. Op de machtsposities die de Britten achterlieten kwamen Keniaanse machthebbers te zitten - maar de verschillen tussen arm en rijk bleven groot.

Thiong'o beschrijft deze situatie aan de hand van de lotgevallen van 4 jonge mensen die - los van elkaar - zijn komen aanwaaien in het fictieve dorpje Ilmorog. Meteen al in het eerste hoofdstuk van het boek worden ze opgepakt vanwege de moord op drie industriëlen. Daarna duikt het verhaal het verleden in en beschrijft het de gebeurtenissen van de afgelopen 12 jaar, die mogelijk hebben geleid tot de moord. Motieven voor de moord zijn er genoeg, maar of de vier ook werkelijk schuldig zijn blijft een open vraag tot laat in het boek.

In de loop van het verhaal verandert Ilmorog van een slaperig traditioneel dorpje waar niet al teveel gebeurt in een soort kapitalistische hel, met een snelweg, gokhuizen en bordelen. De oorspronkelijke bewoners raken door leenconstructies hun land kwijt en kwijnen weg in armoede. Het is een boek met een behoorlijk marxistische ondertoon (of soms ook gewoon boventoon), wat goed past bij de tijdgeest van de jaren ‘70. Hoewel het door de politieke insteek en het trage verteltempo soms een taai boek is om te lezen, is het zeker de moeite waard, vooral voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kenia en verder wil kijken dan het romantische cliché-plaatje van de wildparken en Karen Blixen’s Out of Africa.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tinwara

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur