Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wie mag welk verhaal vertellen?

Tinwara 18 april 2024
Mooie verhalen, daar houden wij lezers van. Maar van de industrie die deze verhalen naar ons toe brengt weten we in het algemeen weinig: hoe uitgeverijen manuscripten selecteren, wat er gebeurt tijdens het redactieproces, welke keuzes gemaakt worden bij de marketing van boeken. Schrijfster Rebecca Kuang geeft in haar nieuwste roman ‘Yellowface’ een satirisch inkijkje in die wereld, waarin zij sinds 2018 als jonge schrijfster rondloopt.

‘Yellowface’ vertelt het verhaal van June, een jonge schrijfster met wiens carrière het niet zo wil vlotten tot zij het manuscript van haar overleden oud-studiegenoot Athena onder haar eigen naam publiceert. Het boek wordt een bestseller. Kan June nu het leven van een literaire ster leiden of valt ze alsnog door de mand? Je zit als lezer in een vreemde spagaat, omdat June de verteller van het verhaal is. Hoe fout haar acties ook zijn, je gaat je toch ook een beetje met haar meeleven, ondanks haar tenenkrommend slechte beslissingen.

‘Yellowface’ is op het eerste gezicht een makkelijk leesbare thriller. Een niet al te beste thriller overigens, met een dun plot en een enigszins voorspelbaar einde. Rebecca Kuang schreef eerder verschillende fantasy-boeken en ‘Yellowface’ wordt gezien als haar eerste ‘literaire roman’. Bij een literaire roman zou je een boek verwachten dat ook mooi geschreven is, maar Yellowface moet het bepaald niet hebben van zijn mooie schrijfstijl. Eerder is die feitelijk, snel en doorspekt met sociale mediataal.

Wat het boek toch het lezen waard maakt zijn alle ethische kwesties die de schrijfster en passant aan de orde stelt. Want June is niet alleen maar een schrijfster die plagiaat pleegt, ze is ook een witte schrijfster die het verhaal van een Chinees-Amerikaanse schrijfster steelt. Een verhaal dat gaat over Chinese arbeiders. Daarmee is ze volgens sommige critici sowieso al een dief, al had ze het verhaal wél zelf geschreven. Want mag een witte schrijfster dit verhaal wel vertellen? En zo nee, mocht Athena - een jonge vrouw uit de betere klassen - het verhaal van de arbeiders dan wél vertellen? Mogen schrijvers geld verdienen aan wat uiteindelijk de pijn van anderen was?

Het zijn interessante vragen om over door te denken. Het is jammer dat Kuang deze ethische kwesties wel aan de orde stelt, maar dat ze er ook redelijk snel weer aan voorbij gaat zonder met argumenten voor of tegen te komen. Het verhaal dendert voort en als je er geen zin in hebt hoef je er niet lang bij stil te staan. Voor wie er wél zin in heeft biedt dit boek een heleboel interessante vraagstukken om over na te denken of over te discussiëren, bijvoorbeeld in een leesclub.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tinwara

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur