Verrassende botsing tussen guerillatuiniers en techmiljardair
Met Al wat schittert schreef Eleanor Catton een verslavend boek dat haar ongetwijfeld een grote schare fans opgeleverd heeft. Haar nieuwe boek Het woud van Birnam speelt zich ook in Nieuw-Zeeland af, en daarmee houden de overeenkomsten grotendeels op. Het woud van Birnam speelt namelijk in de huidige tijd en vertelt over hedendaagse problemen (milieuproblematiek, arm-rijk) in een moderne setting (met een opmerkelijke rol voor drones). In de basis gaat het om de aanvaring tussen een groep linkse guerillatuiniers en een schatrijke techondernemer. Die is bereid de groep te ondersteunen, maar wat daar tegenover moet staan maakt hij niet direct duidelijk.
In de eerste helft van het boek lezen we vooral over de beweegredenen van de jonge tuiniers en hun moeizame verhouding tot elkaar. Dit zou je het meer psychologische deel van het boek kunnen noemen. Ook de techondernemer en een grootgrondbezitter hebben hun eigen problemen en hun eigen leugenachtige manier om daar mee om te gaan. Langzaam maar zeker worden de hoofdrolspelers tot elkaar gebracht, wat halverwege het boek leidt tot een onverwachte en voor iedereen ongewenste gebeurtenis. Vanaf dat moment komt Het woud van Birnam in een hoge stroomversnelling terecht en transformeert het tot een thriller die je niet meer weg kunt leggen.