Kent iemand het boék eigenlijk nog?

Tom Rövekamp 28 oktober 2024 Auteur
Boulle laat zien dat hij Wells gelezen heeft (The First Men in the Moon, 1901) door het ontwerp á la Cavor van zijn ruimtejacht. Meteen daarop tart hij de natuurkundewetten door het vaartuig te laten afremmen door de aandrijving te stoppen. Kostelijk, toch? En het is niet dat Boulle niet heeft opgelet bij de natuurkundeles (na zijn baccalaureaat deed hij wetenschappen en studeerde af als ingenieur aan de École Supérieure d'Electricité. Nee, volgens mij deed hij het om direct de toon te zetten; de roman lapt namelijk de ‘science’ in ‘science fiction’ aan zijn laars en waarom ook niet: het is een allegorisch verhaal (Boulle lijkt ook Orwell gelezen te hebben (Animal Farm, 1945) en Verne, gezien de fles-met-boodschap die we vlak bij ons jacht in de ruimte zien ‘ronddobberen’ (Les Enfants du capitaine Grant, 1868).
De film (Planet of the apes, 1968) bevatte niet echt een boodschap, geloof ik, en was wat dat betreft niet meer dan een flauw avonturenaftreksel, maar het boek zelf wél, meerdere zelfs: je kan er aanklachten in lezen tegen dierproeven, slavernij, racisme en meer ...
Maar wellicht is een en ander in de loop der tijd ondergesneeuwd geraakt door Hollywood: na die eerste film zijn er nog 9 andere ‘successen’ geweest; alleen al The Kingdom of the Planet of the Apes (2024)bracht (inclusief tenenkrommend slechte special effects) $ 56 miljoen op in zijn eerste weekend in de VS, het op één na beste resultaat in de geschiedenis van de franchise. Kent iemand het boék eigenlijk nog?

Meer recensies van Tom Rövekamp