Het Perzische perspectief

TomD 31 oktober 2022
Perzië (nu Iran), ca. 550-330 v.C. De Perzen heersten slechts enkele eeuwen. Zo snel als hun wereldrijk tot stand kwam, zo plots hield het op. Blijvende faam verwierven ze met hun prachtlievende levensstijl, hun uitgebreide harem en hun megalomane paleizen. Maar Perzen waren geen geschiedenisschrijvers. Liever vertelden, zongen of dichtten ze over hun luisterrijke verleden. De info die ons - westerlingen – bereikte, kwam uit Griekse en Latijnse teksten. Toch begrepen die auteurs niet alles wat ze zagen. Stroken hun bevindingen wel met de werkelijkheid? Wat leren ons de meest recent ontdekte Perzische bronnen?

Auteur Lloyd Llewellyn-Jones werpt een klaar licht op het waarden- en normenpatroon van de toenmalige Perzische aristocratie, waar trouwen binnen de eigen groep het huwelijksprincipe bij uitstek was, eunuchen voorname hovelingen waren en polygame koningen voor honderden nakomelingen zorgden. Het boek biedt een venster op het dagelijkse reilen en zeilen van het oude Perzische rijk en vertelt de geschiedenis van de Perzen zoals ze die zelf zagen. Llewellyn-Jones toont aan dat hun levenswijze diep verankerd zat in die van het oude Mesopotamië, Babylonië en Assyrië. Erg aanschouwelijk brengt hij het ontstaan van de Perzische heerschappij in beeld. Hij gaat in op de persoonlijkheden van “Grote Koningen” als Cyrus, Darius en Xerxes, en hij plaatst het bezwijken van de dynastie in ruimer perspectief. Tussendoor zoemt hij in op hun rondreizende levensstijl, bouwprojecten, passies, ceremonieel vertoon, ritueel gedrag en wijdt hij bijzondere aandacht aan invloedrijke dames. Pittige details worden blootgelegd bij de beschrijving van banketten, jachtpartijen en koninklijke audiënties. Vaardige gifmengers laten zien hoe ze zich ontdeden van lastige hovelingen. En de paleizen – hoe mooi ook – tonen zich als meedogenloze plekken vol onverbloemde eerzucht, verraad en moord.

Dit sterk stuk 21ste-eeuwse geschiedschrijving confronteert de gangbare westerse kijk met het Perzische perspectief, is contextrijk, steunt op veelzijdig en recent bronnenmateriaal, is doordacht opgebouwd en belicht uitvoerig de verdiensten en wandaden van zowel mannen als vrouwen. Met de dynastie van de “Grote Koningen” als ruggengraat, maakt dit vlot leesbare boek de lezer op verrassende wijze deelgenoot van bijzonderheden waarvoor in Griekse bronnen geen aandacht is. Een kaartje en een stamboom bieden samen met registers en bibliografie houvast aan wie er zich graag op oriënteert.

Meer recensies van TomD