Prentenboeken uit het verleden
Romeinse Rijk, 3ste eeuw v.C - 5de eeuw n.C. Gareth Harney is van jongs af gefascineerd door munten. Hij koos er 12 en legde ze in chronologische volgorde. Voor zijn ogen ontrolde zich een visuele reis door de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Dit verhaal van glorie en droefenis, heldendom en verraad, triomf en tragedie beschrijft hij in dit boek.
Munten bieden ons een tastbaar verband met het verleden. Vanaf hun uitvinding in de 7de eeuw v.C. verspreidden ze zich snel door de Griekse staten. Eeuwen later begonnen de Romeinen ze te gebruiken. Was het alleen een betaalmiddel? Wie zette als eerste zijn portret op een geldstuk? Welke munten deden stof opwaaien? Waren er bij die verbondenheid brachten? Of die de bevolking polariseerden? De blinkende schijfjes bevatten een schat aan informatie. Voor ons zijn het prentenboeken uit het verleden. Auteur Gareth Harney ziet in elk van de 12 munten een startpunt om een deel van de Romeinse geschiedenis te vertellen. Een meesterschrijver aan het woord, die met deze “Schatkist” zijn debuut maakt en de geïnteresseerde lezer deelgenoot maakt van zijn passie voor munten en geschiedenis. Zonder pronkerig over te komen, gebruikt hij zijn enorme kennis. Technisch, taai of beschrijvend is het nooit. Wel aanschouwelijk, raak geformuleerd en filmisch. Niet overal even diepgaand, maar uitmuntend in benaderingswijze en schrijfstijl. Omdat goede illustraties meer tonen dan lange beschrijvingen, krijgen ze een prominente plaats in dit werk. Zwart-witfoto’s zijn verwerkt in de hoofdstukken, naar de plaatjes uit de kleurenkatern – 15 in aantal – wordt verwezen vanuit de tekst. Wie dit leest, kent de geschiedenis van het Romeinse Rijk, leert munten bekijken, interpreteren en appreciëren en zal voorgoed begrijpen dat ze veel meer rijkdom in zich dragen dan de metalen schijfjes doen vermoeden. Een sterk verhaal, recente ontdekking of petite histoire in verband met een van de 12 stukjes? Harney pikt het op en integreert het met veel empathie, kleur en contextgegevens in zijn verhaal.
Geen zoveelste geschiedenis van het Romeinse Rijk, maar een frisse, vlotte en toegankelijke kroniek die de auteur op hartstochtelijke wijze gestalte geeft. De beeldenrijke taal, gevatte verteltrant en originele invalshoek spreken zowel de historisch geïnteresseerde als het brede publiek aan.
****
Toegevoegd aan mijn lijst "Romeinse geschiedenis": non-fictieboeken die de Romeinse geschiedenis (ca. 750 v.C. - 500 n.C.) behandelen.
****