Een steeds verder uitgesponnen thema maar dit keer vanuit een heel ander perspektief
Het twaalfde boek in de reeks en de uiteverij rekent gewoon op de titel en de naam van de schrijfster, met uiteraard de vermelding van "Kay Scarpetta thriller" om de verkoop te promoten. Een erg vage afbeelding van een hand is nogal nietszeggend en spreekt niet aan.
Nadat het vorige boek al de indruk gaf dat het thema van de seriemoordenaar volledig uitgemolken was blijkt dat de schrijfster het niet me me eens is. Opnieuw een boek waarbij nog maar eens losse eindjes worden opgeblazen tot nieuwe thema's en een reeks onwaarschijnlijke akties en bedenkingen de reveu passeren.
Wat wel heel nieuw en onwennig is, is dat Patricia Cornwell overschakelt naar een heel ander vertelperspektief. Niet langer Kay Scarpetta die zich wentelt in zelfmedelijden en Pete Marino die zich langzaam dood eet en drinkt zijn het centrum vanuit wiens standpunt alles verteld wordt.
Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, een belangrijke protagonist is Benton Weslay die officieel dood verklaard werd, Lucy die we nu in aktie zien tijdens 1 van haar missies en Jean-Baptiste, de weerwolf, vanuit zijn dodencel.
Er komt wel wat pathologie aan te pas maar het is vooral het rondstrooien van medische termen niet het leveren van plotwendingen of nieuwe perspektieven in een moordonderzoek.
Belangrijk is de psychologie waarbij blijkt dat alle protagonisten, de cirkel van Kay Scarpetta, met zichzelf in de knoei zitten en zo weinig mogelijk met mekaar willen te maken hebben. Deze geheimen maken dat ze tot op het einde van het boek allemaal een eigen onderzoekslijn volgen waarbij alles zowel door Benton als de criminelen gemanipuleerd worden.
Opnieuw eindigt dit boek met een cliffhanger. Hoewel Benton aan Scarpetta vertelt dat Jay Chandonne dood is, hebben we enkel zijn woord daarvoor en zijn er verder geen details van bekend. Van zijn tweelingbroer Jean-Baptiste weten we dat die ontsnapt is uit de dodencel en op zoek is naar Kay. Dus we krijgen waarschijnlijk een boek waarbij de figuren rond Kay hun wonden likken en met zichzelf en mekaar terug in het reine moeten komen en proberen om het zwaar geschonden vertrouwen te herstellen. Waarbij ze natuurlijk het doelwit zullen vormen van de maffia-clan Chandonne.