Het eerste deel van een fantasy queeste voor de jeugd. Top.
Het gezin Covenant betrekt een sprookjesachtig en erg groot huis op een klif hoog boven een klein dorp. Al snel gebeuren er geheimzinnige dingen. De kinderen van het gezin sluiten vriendschap met een lokale bewoner uit hun school en blijven op een bepaalde dag alleen thuis achter onder de hoede van een oude tuinman. Ze gaan op onderzoek uit. Dit boek is (het eerste deel van) het relaas van hun queeste.
Via raadsels, puzzels, een verborgen deur, geheimzinnige sleutels komen ze steeds dichter bij hun doel. Alleen weten ze zelf niet wat dat doel zou kunnen zijn, enkel dat er een aantal zaken niet kloppen en dat er heel wat geheimen te ontdekken vallen.
De cover bevat bovenaan de naam van de schrijver en (in veel kleiner lettertype) de titel van het boek. Dat neemt ongeveer een derde van de cover in beslag, staat rondom de rand van een grote blauw met gouden cirkel gedrukt. In het centrum van die cirkel zien we een ouderwets vestzakuurwerk.
De achtergrond van de cover is een soort schatkaart zoals vaak gebruikt om een avontuurlijke tocht te visualiseren (een queeste dus).
Het boek begint met een korte positionering hoe dit ter perse kon gaan (zogenaamd door een medewerker/onderzoeker van de uitgeverij) waarbij meteen de nadruk wordt gelegd op het feit dat de plaatsnamen op geen enkele kaart te vinden zijn.
Het perspektief is dat van de kinderen maar in sommige hoofdstukken schakelen we over naar de tuinman, die wel een heel speciale rol blijkt te spelen. Er is ook nog een slechte dame op de achtergrond die in dit boek nog niet zo'n grote rol speelt, maar de schrijver laat uitschijnen dat dat in de volgende delen zal veranderen.
Het speelt af in deze moderne tijd maar de kinderen kijken neer op spelers van computer spelletjes, dus moderne technologie of sociale media spelen geen belangrijke rol.
Oude boeken, oude talen, moderne rebussen en raadsels, geheime gangen... en dan een aantal bovennatuurlijke elementen maken van dit boek prime fantasy voor de jeugd.
De nadruk ligt vooral op avontuur en spanning, zeker geen romantiek, er zit een flinke dosis humor in, het is totaal niet woke maar geeft Julia wel een belangrijke rol, evenwaardig aan die van de jongens. Psychologisch niet al te zwaar maar er zitten ook geen vergissingen in.
Vele dialogen en aktie, groot en duidelijk lettertye en verluchtigt met een aantal mooie en ondersteunende tekeningen maken dat dit boek leest als een trein.