Het stinkende potje van de medische blunders

Tommy Verhaegen 18 november 2024
Zoals ze in haar nawoord uitdrukkelijk vermeld, heeft Antoinette Kalkman een heel erg persoonlijke reden om dit boek te schrijven - en ze heeft niet alleen kunnen putten uit eigen ervaring maar ook de nodige experten geraadpleegd.
Dat betekent dat het verhaal goed in mekaar zit al doet het zeker de eerste 150 bladzijden eerder denken aan een aflevering van een hospitaalserie op tv dan aan een thriller.

Op het toppunt van hun (nogal egoïstische en zich superieur verheven boven de rest van de bevolking) leven gebeurt er een dubbel drama. Dochter Valérie krijgt een epilepsie-aanval als ze haar debuut maak in een hockey-match op nationaal niveau en in de consternatie valt moeder Eveline op haar gezicht met een gebroken neus tot gevolg. Valérie naar het ziekenhuis waar een tumor wordt vastgesteld, Eveline en haar echtgenoot (en Valéries vader) krijgen scheurtjes in hun tot dan perfekt schijnende relatie. In het ziekenhuis bepalen verzekeringen de budgetten en hoofdarts Ferdinand legt zijn ondergeschikten, inclusief de andere chirurgen waaronder speciaist Julius, een onmenselijk hard regime op.
En daar begint het. Julius past tegen beter weten in maar onder druk van Ferdinand een verkeerde operatietechniek toe. Wet een haast standaard operatie moest worden, waarbij Valérie verder terug haar normale leven kan oppikken, loopt faliekant verkeerd. Valérie verlamd, Eveline en Matthijs slaande ruzie over hoe het nu verder moet. Matthijs probeert met Valérie er van te maken wat er van te maken valt, Eveline voelt aan dat er bij die operatie een medische fout gebeurde en is uit op wraak.
Eigenlijk loopt het allemaal chronologisch met hier en daar een vermelding van dingen uit het verleden die een verklaring geven voor feiten in het heden.
Er komt nog een prominente figuur bij, een onderzoeksjournalist (oud collega en vriend van Eveline, waarop Matthijs jaloers is omdat hij ze verdenkt van overspel).
Om de plot nog wat ingewikkelder en raar genoeg ook geloofwaardige te maken komen ook de schulden van Ferdinand erbij, zijn band met een zware drugscrimineel en een drugslabo dat op zijn landgoed geïnstalleerd wordt.
Zoals het in een goede soap gebruikelijk is, loopt alles door mekaar, zijn er privé strubbelingen, relaties die stuklopen drugsgebruik en drankmisbruik.

Ik ben niet thuis in dit soort verhalen maar vermoed dat het gezien de context wel origineel is – het onverwachte einde is dat zeker.
Plotwendingen die het verhaal compleet veranderen: de epilepsieaanval, de foutief verlopen operatie, het ontdekken van de medische fout, het drugslabo, het ontslag van Julius, de confrontatie Julius-Matthijs, het onderzoek van Eveline in haar isoleercel, Eveline die Julius in de val lokt, de ontploffing bij het drugslabo en dan het eindspel, letterlijk, van Eveline.

Valérie loopt wel een beetje naast haar schoenen, duidelijk door de schuld van haar ouders, opvoeding weet je wel. Maar het is een levenslustig meisje en daarmee zowat de enige aangename persoon in het hele boek.
Als de anderen zijn psychologisch best wel geloofwaardig getypeerd, al is het misschien wel wat te veel van het goed, zoals in soaps gebruikelijk. Toch spelen ze allemaal hun rol en dat maakt het triest, dramatisch, onafwendbaar maar het blijft geloofwaardig omdat de personages in karakter blijven.

De karakters worden diep psychologische maar ook naar achtergrond getekend. In de loop van het verhaal evolueren ze ook, maar geen van allen ten goede. Dat lijkt een constante en geeft steeds de indruk dat dit nooit goed kan komen. Al geeft de schrijfster niet echt inzicht in wat er nog zal gebeuren. Ze hint vrijblijvend op enkele mogelijkheden maar het verhaal zal zich dan toch nog totaal anders verder ontwikkelen.

De schrijfster heeft zelf iets van die aard meegemaakt in Nederland en je merkt dat het boek, wat ze zelf ook bevestigt, daar op gebaseerd is en in die tijdsgeest moet gezien worden. Het kan dan ook nergens anders spelen, van bij het begin van de aan Nederland “aangepaste” eed van Hippocrates over de manier om een ziekenhuis te besturen, de macht van politiek en verzekeringsmaatschappijen en vooral het gemak waarmee drugs kunnen gekocht worden en hoe niemand daar aanstoot lijkt aan te nemen.

Er zijn een paar punten waar je als lezer graag antwoord op wil maar dat vormt niet echt een spanningslijk of spannende momenten zoals je in een echte thriller verwacht.
Zal Valérie nog genezen? Wie zal de rechtszaak winnen, Eveline of Ferdinand, Julius? Wat met de drugscriminelen?
Zal Julius het overleven en de eigenlijke climax: zal Eveline vertellen wat ze weet?
Ik vond het eerder vervelend dan spannend.

Dit is een hedendaags verhaal. De schrijfster gebruikt de taal van de betere klasse en dat komt de geloofwaardigheid wel ten goede. En toont aan dat het een aktueel verhaal is en geen historisch gebeuren. Zoals al gezegd zie ik het wel, in flink ingekorte versie, als een aflevering in een medische soap of als enkele afleveringen met alle toeters en bellen erbij.

Het is niet mijn kopje thee, ik heb me vooral de eerste 150 bladzijden moeten dwingen om verder te lezen. Dan werd het beter doordat het boek duidelijk aan snelheid won en er zoveel onverwachte dingen gebeurden.

Meer recensies van Tommy Verhaegen

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!