Kleptomanie

Ton Jansen 14 juni 2024
Hans Mijnders is naast directeur/leerkracht ook veelschrijver. Van zijn hand verschenen veel boeken. Ik las er best wel veel van. Ze vallen onder de categorie 'christelijk milieu'. Dat is overigens beperkt merkbaar. De ouders worden steevast met u aangesproken, ook in dit boek. merkwaardig is dan wel weer als de hoofdpersoon Fieke belt ze gelijk tutoyeert.
Wat ik opvallender vind dan die christelijke achtergrond is dat het moderne verhalen zijn, althans eigentijdse onderwerpen, maar de setting draagt vaak het stempel 'vroeger'.
In dit boek leest vader ook voortdurend zijn krant. Dat is toch wat ouderwets.

Fieke (15 jaar) vindt Bernard leuk, maar haar vriendin heeft al een oogje op hem. Een vriendje is nog niet aan de orde. Ze doet aan sport (hockey) en in de weekend gaat ze werken bij hotel-restaurant De Ontspanning. We lezen over haar sollicitatiegesprek.
De collega's in dat hotel-restaurant houden nogal van geintjes. Ze proberen elkaar, en zeker nieuweling Fieke, in de maling te nemen. In het verhaal lezen we allerlei merkwaardige voorvallen met als tussenstand 3-3.
Intussen zijn er beslommeringen in de relationele sfeer, het gaat om vrienden en vriendinnen en jaloezie enz.
Je zou dus denken dat het een verhaal over die thema's is, maar ...

Fieke heeft een ernstiger probleem. Ze steelt van alles en nog wat, vaak simpele en nutteloze voorwerpen zoals een berg pennen tijdens het sollicitatiegesprek.
Langzamerhand komt ze steeds verder in de problemen. Haar gedrag en de vermissing van spullen wekken argwaan.

Ik vind dit - eigenlijk belangrijke gegeven een beetje gezocht. De humor bij de wedstrijd 'wie neemt wie in de maling'?' zorgt voor tegenwicht, maar ik had graag meer gelezen over de inwendige worsteling van Fieke met deze stoornis/afwijking of welke terminologie je er ook wilt plakken; kleptomanie.

het is niet onaardig, maar het overtuigt ook niet. Wel interessant is welke mensen om haar heen haar steunen en welke niet.
Aardig verhaal, meer niet.

Hooguit drie sterren.

Meer recensies van Ton Jansen

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder met zijn kenmerkende warmte, scherpzinnigheid en humor.

Een roman die bijna uit zijn voegen barst van emotie met een prachtige schrijfstijl en onvergetelijke personages, een verhaal dat je telkens weer zult willen herlezen.

Parijs 1942. Miri ontsnapt aan een razzia en komt terecht op het platteland. Op een nacht krijgt ze een gevaarlijke missie. Slaagt ze erin om zowel haar eigen leven als dat van anderen te redden?