Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Leids Beleg in 1574

Ton Jansen 30 oktober 2024
De schrijfster Marte Jongbloed ken ik eigenlijk niet zo goed. Zover ik mij het herinner heb ik alleen het boek 'Gevaarlijk water' van haar gelezen. Ze heeft enkele series - voor heel jong tot en met 13+ - geschreven. Die kan ik mij niet gelijk voor de geest halen.
Dit boek heeft een historische achtergrond. Het is immers 450 jaar geleden dat de stad Leiden werd bevrijd.
De 11-jarige Bregje woont bij Moeder in een weeshuis. Dirkje (eigenlijk Dirckgen) Louwerijsdochter -in het boek, dat mocht officieel niet aangesproken als vrouw Louwe wil het wel proberen met de eigenzinnige Bregje. Vrouw Louwe is vroedvrouw en zij kan wel hulp gebruiken.
Daarnaast is er nog Adriaan die ook vanuit het weeshuis bij een familie wordt geplaatst.
Het is een zware tijd in Leiden. De Spanjaarden staan wederom 'voor de deur' en de pest breekt uit.

Het verhaal is minder gericht op de belegering van Leiden. Er wordt een onthutsend beeld geschetst van de leefomstandigheden. De voorraad aan levensmiddelen wordt per huis gecontroleerd. Iedereen lijdt honger en is sterk vermagerd. Er zijn veel doden te betreuren.
Dat lijkt mij een eyeopener voor jongeren die met de vingers knippen en een iPad of fatbike krijgen.

Ook met vrouw Louwe loopt het niet goed af. Als ze aan de pest overlijdt mag dat - althans voorlopig - niet bekend worden. De vrees is dat Bregje en ook Adriaan terug moeten naar het weeshuis.
Samen met Adriaan moet ze proberen het leven op orde te brengen. Haar karakter helpt haar daarbij.

'Gevangen in de stad' is een goed geschreven verhaal. Het is een relatief dun boek (121 pagina's). Voor de minder gretige lezers dus geen beletsel.
De leeftijd is vanaf ca. 11 jaar.
Op beide schutbladen staat een plattegrond. Voordat het verhaal begint, staat er een korte inleiding 'Wat hiervoor gebeurde'. Achterin kun je nog een paar leuke feitjes lezen (Dirkje heeft echt bestaan) en krijg je een recept voor hutspot, want bij het Leidens Ontzet op 3 oktober wordt haring, wittebrood uitgedeeld en kun je hutspot eten.
Voor de echte geschiedenisfreaks nog tips over dit onderwerp (Museum De Lakenhal in Leiden of video's die je op internet kunt bekijken).

Sowieso voor Leidenaren aantrekkelijk, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in degelijk geschreven historische jeugdromans een aanbeveling.
Vier sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ton Jansen

Gesponsord

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder met zijn kenmerkende warmte, scherpzinnigheid en humor.

Een roman die bijna uit zijn voegen barst van emotie met een prachtige schrijfstijl en onvergetelijke personages, een verhaal dat je telkens weer zult willen herlezen.

Parijs 1942. Miri ontsnapt aan een razzia en komt terecht op het platteland. Op een nacht krijgt ze een gevaarlijke missie. Slaagt ze erin om zowel haar eigen leven als dat van anderen te redden?