Maria, je hebt toch niet ...?

Ton Jansen 14 januari 2025
Waarom niet? Een kerstverhaal lezen buiten de kerstperiode. Dat is zeker geen straf als je een boek hebt van dit niveau. Mathilde Stein heb ik al een paar keer jubelend beschreven, althans haar boeken. Ze viel dan ook afgelopen jaren in de prijzen. Haar boek 'Vuurtorenbeer' vind ik geweldig. Heb dat ook voor het sinterklaasfeest aan een van de kleinkinderen cadeau gedaan. althans de Sint.
Ook dit is weer een opmerkelijk verhaal geworden. Met name door het moderne taalgebruik en de jij-vorm, een vertelperspectief dat minder gebruikt wordt.
Het is een eigentijdse bewerking van het kerstverhaal geworden. Maria krijgt een boodschap van een engel dat ze gaat bevallen van de zoon van God.
Als ze thuiskomt, valt dat niet in goede aarde bij Jozef. Die verdenkt haar van ontrouw (Maria, je hebt toch niet ...?) en ontsteekt in woede.
Gelukkig komt Jozef bij zinnen en ook hij gaat genieten van het toekomstige kind.
Dan vindt er een volkstelling plaats die door keizer Augustus wordt uitgeschreven.
Ze zoeken een onderkomen en vanaf daar weet eigenlijk iedereen hoe het verdergaat. In een stal wordt Jezus geboren.

Wat ik eigenlijk het meest bijzonder vind is de leeftijdsaanduiding. In de bibliotheken staat het boek als C-boek voor ca. 13+. Dat lijkt mij onjuist. Je kunt dit bijzondere kerstverhaal best voorlezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 8 jaar kan ook.
De tekst is summier en de waardering komt ook door de fraaie illustraties van Sophie Pluim. Ik kom haar naam heel veel tegen. Vaak zijn het aanvullingen bij het verhaal en eigenlijk niet heel bijzonder. Dat is geen afwijzing van haar talent, maar de illustraties zijn ondergeschikt aan het verhaal. Hier is dat anders. Met een fraai kleurenpalet waarbij de personen heel expressief zijn getekend.
Op het omslag kijkt Maria ons indringend aan.
De waardering voor dit boek is dus dubbel. Zowel auteur als illustrator - ik begrijp dat Pluim lang heeft nagedacht over het soort tekeningen bij dit verhaal - hebben een fikse prestatie geleverd.

Wachten tot december 2025? Welnee. Het verhaal; kan ook op een andere winterse of zomerse dag gelezen en bekeken worden.

Ruim vier sterren voor dit boek. Een ster was al vergeven.

Meer recensies van Ton Jansen