De goede dingen uit Amerika
Als ik het onderwerp 'amnesie' in een boek tegenkom, denk ik onmiddellijk aan het boek 'Boy 7'van Mirjam Mous. De tweede gedachte als ik deze thriller zie: we hebben veel goede Nederlandse (jeugd)thrillerschrijvers. Moeten wij dan boeken van een Amerikaanse auteur vertalen? Oftewel Maak Nederland weer thrillerland nummer één.
Dat blijkt een te bekrompen gedachte, want het boek van Megan Lally is het lezen beslist waard. Het blijkt- althans zo prijkt op de voorzijde - een New York Times-bestseller. Dan kan kloppen want het verhaal over Mary en Drew zit goed in elkaar en boeit.
Ondanks het feit dat ik sommige stukken van Mary nog iets te uitgesponnen vind, is het verteltempo erg hoog. Het verhaal verveelt daarom nooit. Dat is best knap voor een boek dat richting de 400 pagina's gaat.
Nou lijkt het wellicht of Mary en Drew elkaar kennen uit het hierboven geschrevene. Dat is allerminst waar. Het boek wordt vanuit die twee protagonisten beschreven. Daarbij weet je niet zeker of hun namen wel kloppen, want de titel doet vermoeden ...
Het verhaal begint gelijk boeiend. Een meisje (naam nog onbekend) denk dat ze misschien wel dood is. Dat blijkt niet zo te zijn. Ze heet echter geen idee wie ze is en is haar geheugen kwijt. Gelukkig wordt ze, na zorgvuldig politieonderzoek, met haar vader verenigd. vader Wayne komt zijn dochter - ze blijkt Mary te heten, ophalen. Ze heeft een auto-ongeluk gehad, maar nu is alles koek en ei.
Drew heeft heel andere problemen. Hij heeft ruzie gemaakt met zijn vriendinnetje en haar uit de auto gezet. Lola is vermist en Drew wordt als dader beschouwd van een misdrijf. Hij moet haar vinden en bewijzen dat hij niet de dader is. Samen met Autumn en Max volgt een riskante poging de waarheid boven tafel te krijgen.
Dan vloeien de verhalen van beiden toch in elkaar. Wat hebben de twee met elkaar te delen? Dat zullen we uiteraard niet verklappen, gezien het genre van het boek.
Zeker spannend en - zeker aan het eind -gaat er nogal gewelddadig aan toe. Het is dan ook een jeugdthriller voor young adults. Het is geschikt vanaf ca. 15 jaar.
Het vooroordeel is dus gedeeltelijk onderuitgehaald. Er komen ook nog goede dingen uit Amerika.
Thrillerliefhebbers, niet per se jongeren, kunnen van dit verhaal genieten.
De auteur heeft nog een boek geschreven 'No place left to hide'. Misschien dat dat boek ook vertaald wordt.
Thrillerliefhebbers, niet per se jongeren, kunnen van dit verhaal genieten.