Onevenwichtig
Pak ik een boek van de stapel en ja hoor, het is niet te geloven. Wederom een verhaal waarin de dood van een familielid het belangrijkste verhaalgegeven is. Het is schijnbaar in het mode om dit onderwerp - hoe divers ook beschreven als narratief- als uitgangspunt van een verhaal te gebruiken.
Deze intro is niet negatief bedoeld, evenals de titel boven deze beschrijving.
Onevenwichtig slaat eigenlijk op Ezra, de hoofdpersoon uit het verhaal. Zijn tweelingbroer Thomas is bij een treinongeluk om het leven gekomen. Het brengt hem uit zijn evenwicht, ook omdat hij niet of nauwelijks gezien wordt door zijn ouders.
Ik ken de schrijfster Lotte Petersen niet. Dus is dus een eerste kennismaking.
Haar boek is uitgegeven in de serie Kluitman-novelles en dan als novelle+. Dat wil zeggen iets omvangrijkere verhalen. (Hier 157 pagina’s). Het is het tweede boek als novelle +. De eersteling was de uitgave van Marcel van Driel ‘ 48 uur’.
‘ Oneven’ is een heel ander verhaal. Het is een emotioneel verhaal. Niet nieuw is de verhouding tussen de twee broers. Thomas is de knappere, meer allemansvriend. Kortom, hij is populair en Ezra heeft dat gevoel niet. Dat is al vaker beschreven, ook in deze vorm.
Ezra ontmoet een nieuwe klasgenoot ( ook dat is een veel voorkomend verhaalgegeven) Alex. Ezra vindt de zus van Alex overigens razend interessant. Alex en zijn zus Evi hebben met hun ouders een wereldreis gemaakt. Vooral Alex was het slachtoffer van pesterijen, dus bood zo’n wereldreis uitkomst. Ezra ontdekt dan dat Alex meer wist van Thomas en vraagt zich vertwijfeld af hoe hij bepaalde zaken over Thomas weet.
Heeft het iets te maken met de dood van zijn tweelingbroer?
Goed geschreven en aantrekkelijk verhaal voor de jeugd. Circa 13+.
Op de voorzijde wordt vermeld dat Ezra , in tegenstelling tot veel anderen, niet mist. Dat gegeven vind ik niet zo kloppend. Hij schrijft brieven aan Thomas na consultatie van een rouwtherapeut. Er zit veel meer gevoel voor zijn tweelingbroer in als uit dat net genoemde citaat blijkt.
Boek lees lekker weg. Ruim lettertype. De gevoelens van de ouders worden summier beschreven, al blijf wel degelijk welk gaat het verlies van Thomas in de familie heeft geslagen.
Ik zal dit boek op de kooplijst voor onze school zetten. Het is de moeite waard.
Vier sterren voor dit verhaal.
Deze intro is niet negatief bedoeld, evenals de titel boven deze beschrijving.
Ik ken de schrijfster Lotte Petersen niet. Dus is dus een eerste kennismaking.
Heeft het iets te maken met de dood van zijn tweelingbroer?
Goed geschreven en aantrekkelijk verhaal voor de jeugd. Circa 13+.
Vier sterren voor dit verhaal.