De schuld van de wolharige neushoorn

Ton Jansen 22 januari 2025
Als je eens buiten - althans de mijne - leespaden wilt treden dan is het boek 'Op zoek naar de waarheid'- ontmasker mythes, leugens en nepnieuws - een boek dat valt aan te prijzen.
Het is natuurlijk een heel actueel onderwerp met alle fake news dat we middels internet voorgeschoteld krijgen.
Het is nog een behoorlijk lange tekst geworden, omdat het begrip 'waarheid' vanuit verschillende invalshoeken wordt beschouwd. Het boek is ingedeeld in zeven verschillende delen die allemaal een andere zijde van dit begrip toelichten en verduidelijken.
Het gaat onder meer over vroegere verzinsels, ongemakkelijke waarheden, leugen en bedrog, goedgelovigheid, betrouwbare bronnen (recherche bijv.) en uiteraard kunstmatige waarheid van de Archipel van ai-ai-ai.
Bijna aan het eind is bij het onderdeel 'Het Natuurreservaat der Nepheid' , een woordenboek met bij het onderwerp horende termen opgenomen onder de veelzeggende titel 'het Enige Echte Woordenboek der Nepnieuws'. Geestig om te lezen.
Ook de vele voetnoten of bijschriften zijn alleraardigst om te lezen.

De schrijftoon is vrolijk en grappig (chips zijn lekker, anders is dit boek wellicht niets voor jou). De gehele vormgeving is trouwens aantrekkelijk.
Het is in blauwdruk met talrijke geslaagde prenten van Margot Holtman.

Er zijn in zo'n vlot leesbaar boek altijd hoogtepunten. De auteur heeft twee teksten, een van haarzelf en een door AI vervaardigd. Welke is echt. Gelukkig had ik het juist vooral vanwege de flubberbillen.

Kort gezegd; zoek je eens iets anders dan een verhalend boek of gedichtenbundel. Dan ben je aan het juiste adres met dit originele boek.

Dikke vier sterren en ik eet vrijwel alleen Spaanse chips. Die zijn minder zout.

Meer recensies van Ton Jansen