De gedragingen en onzekerheden van tieners
Jan Paul Schutten is een gevestigde naam in de jeugdliteratuur. Van zijn hand verscheen een soort handboek voor tieners onder de veelzeggende titel 'Schaam je gerust dood voor je ouders'.
Het is een handzaam uitgegeven boek met een aantrekkelijke lay-out en dat is ook nodig, want het geeft een inkijkje in de gedragingen en onzekerheden van tieners. En wie wil nou deze 'ellende' allemaal lezen. Hopelijk de tieners zelf, want daardoor is de genoemde lay-out belangrijk. Geen grote lappen tekst, maar overzichtelijk geplaatste tekstblokken.
Een enkele keer vind ik het taalgebruik wat hoogdravend voor lezers en tieners vanaf ca. 10 jaar die een inkijkje in zichzelf nemen( 'Maar door een inflatoire kwantumfluctuatie die voor een kortstondig wormgat zorgde ...'). Iets te hoogdravend?
Dat is dan ook het enige kritiekpunt dat ik heb. Het boek is ingedeeld in 9 hoofdstukken die steeds beginnen met 'Jij'. Zo zijn er hoofdstukken als Jij & je vrienden, Jij & pesters, Jij &verslaving, jij & je telefoon (uiteraard) en Jij & geluk.
De toon is goed getroffen en eigenlijk is de inhoud niet verrassend of vernieuwend, het staat nu eens allemaal bij elkaar.
De variatie (soms een quizvraag of ingezonden brief (Ano Niem(e) of tips) is een pluspunt.
Er is een kort voorafje en kort slotwoord (geen bushokjes slopen). Afgesloten wordt met tips en verantwoording en suggesties om websites te bezoeken bij een bepaald probleem ( online pesten vind je op www.mediawijsheid.nl/online pesten).
Het boek lijkt mij overigens niet alleen geschikt voor tieners en pubers, maar zeker ook voor volwassenen om stil te staan bij de woelige wereld van die lijftijdsgroep. Het kan wellicht meer begrip opbrengen voor de puberale onstuimigheid in doen en laten.
Vier sterren voor dit aantrekkelijke boek.
Vier sterren voor dit aantrekkelijke boek.