Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dag zonder vlees of vis en zonder concessie aan smaak

Tosca Janssens 02 september 2014

Sinds manlief en dochter bekeerd zijn tot respectievelijk verganist en (part-time) vergetariër zoeken mijn ogen bij de kookboeken automatisch naar de plank ‘Vegetarisch’. De keuze is groter aan het worden, al heb ik nog steeds moeite met het vinden van echt goede veganistische kookboeken. Vegetarisch koken is aan een opmars bezig en dat zie je ook aan het aanbod van kookboeken op dit gebied. Zo lag Veg! (het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol) van Hugh-Fearnsley-Whittingstall in een grote stapel bij mijn plaatselijke boekhandel naast de reguliere kookboeken.

Persoonlijk houd ik het meest van kookboeken die er smakelijk uitzien, zowel van buiten als van binnen. Veg! is zo’n boek, de kaft is prachtig, met verschillende groentesoorten als groene stempelafdrukken op een witte achtergrond. Maar ook het binnenwerk is mooi verzorgd en aantrekkelijk, met kleurenfoto’s van alle gerechten op mat papier en duidelijke ingrediëntenlijstjes bij elk recept. Ieder recept heeft een kleine, persoonlijke inleiding van de auteur die maken dat je direct met het koken ervan wilt beginnen.

De recepten zijn goed te volgen, met voldoende aanwijzingen en logisch van opbouw. Voor deze recensie heb ik gekozen voor de romige paddenstoelensoep. We zijn allemaal dol op paddenstoelen en in deze soep gaat maar liefst 750 gram.

Romige paddenstoelensoep
4-6 personen

Ingrediënten
30 g boter
2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, gewassen, in dunne ringen
takje tijm
750 g paddenstoelen, grof gesneden (bv portabella en kastanjechampignons)
1 klein teentje knoflook, fijngesneden
1 eetlepel bloem
1,2 liter hete paddenstoelen­ of groentebouillon
100 ml slagroom, plus wat extra voor eroverheen
paar raspjes nootmuskaat
2 eetlepels droge sherry (indien gewenst)
handje bieslook, dragon of peterselie, fijngesneden, voor eroverheen

Bereiden
Smelt de boter in een grote pan op middellaag vuur en fruit de prei met de tijm, terwijl je af en toe roert, tot ze zacht zijn ­ongeveer 10 minuten.
Draai het vuur naar middelhoog en voeg de paddenstoelen toe met een snuf zout (hierdoor komt het sap er sneller uit). Bak een paar minuten tot ze zacht worden en het sap eruit komt.
Voeg de knoflook toe en roer een minuutje door, strooi er dan de bloem over en roer nog een paar minuten. Schenk de hete bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen zonder deksel op de pan.
Verwijder de tijm. Doe in een blender en zet aan tot de soep glad is (of schenk driekwart van de soep in de blender en laat de rest grover als je van soep met meer textuur houdt). Doe terug in de pan.
Voeg de room toe aan de soep, samen met de nootmuskaat, en verhit langzaam terwijl je roert. Voeg de sherry toe, als je die gebruikt, proef en kijk of er peper, zout of nootmuskaat bij moet.
Schep de soep in verwarmde kommen, schenk er een krulletje room overheen en strooi er wat van de kruiden over.

De hoeveelheden genoemd in het recept kloppen prima, al is het gerecht eerder voor 4 personen dan voor 6, maar dat kan er ook aan liggen dat de soep zo lekker is en we er allemaal een zeer ruim bord vol van aten. De platte peterselie erover en wat extra versgemalen zwarte peper maakte de soep helemaal af. Lekker met stokbrood of foccacia.

Wat wel aardig is om te weten is dat de schrijver van Veg! zelf geen vegetariër is, misschien is dat de reden waarom je eigenlijk in geen enkel gerecht het vlees mist. Mijn theorie is dat een kok die normaal gesproken wel vlees of vis gebruikt zijn best doet om gerechten zonder zo smaakvol mogelijk te maken.
Ik heb het boek inmiddels ook cadeau gedaan aan een goede vriendin (met kritische tienerdochter die geen vlees eet) en zij heeft alle gerechten in het boek al minstens een keer gemaakt.

Veg! is uitermate geschikt voor koks met drukke gezinnen en weinig tijd die af en toe een dag geen vlees of vis eten maar geen concessies willen doen aan de smaak. Vooral het hoofdstuk ‘Eten uit de voorraadkast’ is voor hen heel handig, met snelle recepten en ingrediënten die de meeste mensen wel in de kast hebben staan.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Tosca Janssens

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!