Indrukwekkende historische oorlogsroman
Voor Hebban las ik het boek ‘Ik zie je aan de overkant’ geschreven door Brenda Meuleman. Het is haar vierde historische roman.
Brenda woont in Nijmegen waar 80 jaar geleden in de Tweede Wereldoorlog Operatie Market Garden plaats vond en waar nog altijd de gevolgen daarvan te zien en te voelen zijn. Dit stimuleerde haar om deze roman te schrijven.
‘Ik zie je aan de overkant’ gaat over drie vrouwen uit een gezin.
Moeder Antonia en de dochters Claar en Hanna. Ze gaan ieder op hun eigen manier met de oorlog om. Dit drukt zwaar op het gezin.
Wanneer Antionia Sam, een Joods jongetje, in huis neemt wordt de druk nog meer opgevoerd.
Elk hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van een van de vrouwen en van een parachutist, Walter. Daardoor leer je elk personage goed kennen en weet je wat hen bezig houdt. De onderlinge familiebanden zijn goed uitgewerkt.
De auteur heeft veel onderzoek gedaan naar de periode rond Operatie Market Garden. In het boek worden feiten beschreven die verschrikkelijk en waargebeurd zijn, o.a. de gehanteerde manieren van ondervragingen.
Het boek heeft veel indruk achter gelaten. Je krijgt een goed beeld van de dagen rondom Operatie Market Garden. Het verhaal is zo goed geschreven dat ik echt mee leefde met het gezin. Ik voelde hun angst, hun opofferingen, hun liefde voor elkaar.
Een prachtig boek dat vijf sterren verdient!
‘Ik zie je aan de overkant’ gaat over drie vrouwen uit een gezin.
Een prachtig boek dat vijf sterren verdient!