Ierse verhalen met knipoog naar magie
De verhalenverzamelaar van Evie Woods vertaald door Arnout Brokking.
Het is het 2e boek van Evie Woods dat ik las en het 2e in het Nederlands vertaalde boek van haar. Ze schreef het boek al eerder, oorspronkelijke uitgave Engels in 2018 (Evie Gaughin), met dank aan Chayenne, leesclub op Hebban.
Het boek vertelt over 2 personages, Sarah (2010/2011) en Anna (1910/1911) en start met Sarah. Sarah heeft naast een scheiding een nare gebeurtenis achter de rug en besluit in plaats van naar haar familie in Boston naar Ierland te gaan, waar ze al veel eerder naar toe had gewild.
In Ierland komt ze in plaatsje Thorwood in het huisje van voormalige familie Butler terecht. In haar zoektocht naar zichzelf vindt ze het dagboek van Anna Butler. Sarah verdiept zich in haar dagboek en vandaar uit wordt het verhaal van Anna Butler in 1910/1911 verteld.
Het boek heeft een vlotte schrijfstijl, leest vlot. Af en toe toepasselijke Ierse woorden. Het is een roman met magische elementen, voor een aantal ontspannen uren, healing fiction. Het aantal magische elementen is wat mij betreft aan de magere kant, ik had gezien de flap informatie meer verwacht. Het goede volk, de meidoornboom, relatie met natuur had meer uitgewerkt mogen worden.
In zijn geheel bleef het verhaal voor mij wat vlak, weinig diepgang en daardoor verbinding met de personages Sarah en Anna. Bij Sarah wordt regelmatig gehint op wat in haar verleden is gebeurd, het duurt erg lang eer dit duidelijk wordt. Naar mijn mening werkt dit niet in het voordeel van het verhaal en de mogelijke binding met het personage Sarah. Het verhaal van Anna had een clichéachtige voorspelbaarheid, afgezien stukje magische interventie.
Een aardig boek voor een paar ontspannen uren, healing fiction met een knipoog naar magie/ mystiek. Voor mij afgerond 3 sterren.