Iedereen is een beetje een avondmens
Ben je een ochtendmens met een heel opruimd en positief karakter? Dan zul je jezelf niet herkennen in één van de personages uit het boek. In een luchtige, soms humoristische stijl schetst Caroline van Keeken een beeld van een disfunctioneel gezin. Vanuit het perspectief van de oudste dochter en de vader worden de vijf gezinsleden beschreven. Helaas vinden ze elkaar niet in de manier waarop de zoon Boris geholpen kan worden of willen helpen. Sterker nog het verwijdert ze eigenlijk meer van elkaar is mijn beeld na het lezen van het boek.
Vanuit flashbacks kijkt met name Simon terug op de kindertijd van Boris. Hierin zien we al een beeld van een aparte jongen tijdens de puberteit. Enkele periodes of gegevens mis je, zoals wat deed Boris qua studie of werk. Dat is niet heel relevant voor het verhaal want Caroline wil denk ik meer naar voren brengen hoe een gezin kan gaan draaien wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit. Ook de diagnose van Boris ontbreekt maar gegeven het thema van het boek - het disfunctionele gezin - heb ik dit niet als hinderlijk ervaren.
Persoonlijk vond ik het een mooi boek om te lezen wat je aan het denken zet over hoe jezelf zou omgaan met zo'n situatie.