Een degelijk eerste deel van een serie.

Vanessa Geensen 21 oktober 2020
De dans van de Tulpen opent met een gruwelijk spectaculaire moord.
Een speciaal team voor ontwrichtende moorden wordt onderleiding van Ane Cestero opgericht en al snel blijken er meer slachtoffers te zijn.
Het boek is een eerste deel van een reeks boeken en dat merk je. Je maakt kennis met de teamleden en krijgt met kleine aanwijzingen inzicht in hun beweegredenen en hun verleden. Het voelt alsof er opstapjes worden gedaan naar verhaallijnen die in verdere delen navolging krijgen. In het begin is nog niet helemaal duidelijk wie wie is en haal je deze soms door elkaar. Na gelang het verhaal zich ontvouwt wordt dit minder. Hoewel de flaptekst Ane als hoofdpersoon aanwijst is dit verhaal meer door het team gedragen en krijgen ook de andere teamleden de ruimte om zich te laten horen.
In de tweede verhaallijn dat zich in het verleden afspeelt ontdek je de oorsprong van de motieven van de dader, door deze stukjes snap je beter waarom de dader tot zijn gruwelijke daad is gekomen. Het plot ontvouwt zich op een geloofwaardige manier. Een groot deel van het verhaal tast je samen met het team in het duister en naar het einde, als de bewijzen meer richting geven naar een oplossing komt er een stroom versnelling en kun je het boek lastig weg leggen. Hoewel je al snel doorhebt dat iemand dichtbij het team de mogelijke dader zou kunnen zijn, duurt het nog tot het einde voordat je ontdekt of dit gevoel klopt.
Het boek is wat onevenwichtig, heftige gebeurtenissen worden aangestipt en missen hun emotionele uitwerking op het team, andere onderdelen worden juist te uitgebreid beschreven. Er zijn keuzes gemaakt om dit dikke boek niet nog dikker te laten worden, maar dit zijn niet altijd de juiste geweest. Na het specatulaire begin kabbelt dit boek op een degelijk niveau verder.
Voor mij een 3 sterren boek. Een degelijk verhaal met potentie naar meer.

Meer recensies van Vanessa Geensen