Lezersrecensie
Over plofkippen en tomatensoep die eigenlijk behangerslijm is
Ik won dit boek vorig jaar bij een actie van Standaard Uitgeverij.
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (gezonde) voeding. Ik kook ook altijd zelf, vers en afwisselend.
In dit boek neemt Teun van de Keuken ons mee achter de schermen van de voedingsindustrie. Wist je dat tomatensoep in brik eigenlijk bestaat uit een dikke pap van maïzena en water, waar wat tomatenpuree wordt aan toegevoegd? Dat plofkippen zo volgestopt worden met eten dat ze op 6 weken al zwaar genoeg zijn om geslacht te worden?
Van kleinsaf aan worden we ook gebombardeerd met reclame voor ongezonde etenswaren. Zo worden we al vanaf de peuterleeftijd geconditioneerd om zoet, zout en vet lekker te vinden.
Dat, en nog veel andere eye-openers, kan je lezen in dit boek. Ik wist bijvoorbeeld wel al dat multinationals tonnen geld besteden om hun produkten op ooghoogte te zetten en er zo meer van te verkopen. Maar een gemarineerd stuk vlees, daar kan ik nu niet meer naar kijken zonder aan dit boek te denken. Ik maak mijn marinade in het vervolg wel zelf...
Van de Keuken levert een dun, maar heel interessant boekje af. Dit zou eigenlijk verplichte lectuur moeten zijn voor scholen, beleidsmakers, ouders,... Misschien zou er dan wat bewuster met onze voeding worden omgegaan?
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (gezonde) voeding. Ik kook ook altijd zelf, vers en afwisselend.
In dit boek neemt Teun van de Keuken ons mee achter de schermen van de voedingsindustrie. Wist je dat tomatensoep in brik eigenlijk bestaat uit een dikke pap van maïzena en water, waar wat tomatenpuree wordt aan toegevoegd? Dat plofkippen zo volgestopt worden met eten dat ze op 6 weken al zwaar genoeg zijn om geslacht te worden?
Van kleinsaf aan worden we ook gebombardeerd met reclame voor ongezonde etenswaren. Zo worden we al vanaf de peuterleeftijd geconditioneerd om zoet, zout en vet lekker te vinden.
Dat, en nog veel andere eye-openers, kan je lezen in dit boek. Ik wist bijvoorbeeld wel al dat multinationals tonnen geld besteden om hun produkten op ooghoogte te zetten en er zo meer van te verkopen. Maar een gemarineerd stuk vlees, daar kan ik nu niet meer naar kijken zonder aan dit boek te denken. Ik maak mijn marinade in het vervolg wel zelf...
Van de Keuken levert een dun, maar heel interessant boekje af. Dit zou eigenlijk verplichte lectuur moeten zijn voor scholen, beleidsmakers, ouders,... Misschien zou er dan wat bewuster met onze voeding worden omgegaan?
1
Reageer op deze recensie