Een reis door de oorlogen en conflicten van de laatste 20 jaar
Robin Ramaekers is momenteel oorlogscorrespondent bij VTM, in het begin van zijn carrière bij de VRT.
In dit boek neemt hij ons mee naar de oorlogen en conflicten van de laatste 20 jaar. Van Birma (nu Myanmar), over Israël en Palestina, 9/11 en de opkomst en ondergang van IS, tot dichter bij huis: de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne. Hij vertelt wat hij heeft meegemaakt en heeft gezien. Hij vertelt ook met de nodige zelfkennis over de fouten die hij in zijn parcours heeft gemaakt. Over het thuisfront, zijn lief en zijn kinderen. Hoe ongerust die altijd zijn, maar hoe zijn drang om de oorlog op te zoeken altijd weer wint.
Na het lezen van dit boek kan ik alleen maar vaststellen dat de mens er niet in slaagt om te leren uit zijn fouten. History repeats itself, keer op keer. Of zoals Dima uit Boetsja het treffend verwoordt: " Al de oorlogen in de wereld gaan om worsten. Vrijheid, patriotisme, geloof... Het zijn allemaal sprookjes die de mensen worden voorgehouden. [...] Ik werk in een fabriek. Ik ben een gewone arbeider. Weet je wat de oorlog zal veranderen? De oorlog zal bepalen wie de nieuwe eigenaar van de fabriek wordt. En ik? Ik zal weer in diezelfde fabriek gaan werken. En het zullen nog steeds dezelfde worsten zijn."