Een kijkje in het dagboek van de jonge Tova

Veerle 14 februari 2025
Zo'n lieve, mooie en openhartige graphic novel in dagboekvorm over een meisje genaamd Tova. Ze merkt dat ze tussen kind zijn en tiener worden in hangt. Een deel van de klas is nog kind en anderen voelen zich meer tiener en daar ontstaat wat frictie door.
Tova weet eigenlijk niet hoe verliefd zijn voelt, laat staan hoe andere dingen werken die bij tiener zijn horen (zoals een eerste BH kopen of mascara op doen). Ze ontdekt dat ze voor het eerst verliefd is en ook nog op een meisje en probeert hiermee om te gaan, terwijl ze ook haar vrienden tevreden wil houden. Ook heeft ze een lieve vader die voor haar klaarstaat en zijn dochter graag goed wil begrijpen.
Het boek doet mij heel erg denken aan de Lena Lijstje-serie en Hoe Overleef Ik-serie van vroeger (ik hen deze verslonden toen ik Tova's leeftijd had en gaven mij inzichten in het tiener zijn/worden). Dit boek gaf mij eenzelfde gevoel, terwijl we over de schouder van de jonge Tova meekijken naar hoe ze dingen ontdekt waar ieder kind op een gegeven moment mee te maken krijgt.
Erg van genoten, fijn dat dit soort toegankelijke en mooie boeken bestaan! Een must-read voor alle jonge meiden (maar ook jongens om de meiden beter te begrijpen).