Leesweerzin aangepakt

veravonk 15 april 2022
Niet iedereen houdt van lezen. Voor mij als veellezer haast niet voor te stellen, maar toch is het zo. Ik zie het aan mijn middelste zoon; ondanks dat hij opgegroeid tussen bergen boeken, kan lezen hem gewoon niet zo boeien. Dat hij nu in de brugklas verplicht iedere les Nederlands een boek mee moet nemen, en klassikaal een stukje zelfstandig moet lezen, is voor hem dan ook een flinke uitdaging.
En met mijn zoon in gedachten begon ik aan ‘Verdronken’, van Gerard van Gemert. Zou dit dan wat voor hem kunnen zijn?

‘Verdronken’ is het vierde deel uit de serie Eilandgeheimen. Dat het deel 4 is maakt helemaal niets uit, want ieder boek is los van de anderen te lezen. De enige overeenkomst is dat alle verhalen zich hoofdzakelijk afspelen op Terschelling, en dat er soms een personage uit andere verhalen een figurantenrol in een ander deel heeft. Met schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik niet bekend was met deze serie, dus ik stapte volledig blanco in dit deel. Nou… dat heb ik geweten! Wat een enorm spannend jeugdboek is dit!

“Roan, ik ben je broer. Probeer me te vinden. Ik kan niet naar jou toe. Verwijder alle berichtjes die ik je stuur en die jij mij stuurt. Sla mijn nummer niet op”

Met dit berichtje begint hoofdstuk 1, en vanaf dat moment word je helemaal het verhaal ingezogen. Dat Roan dit berichtje ontvangt kan namelijk helemaal niet. Zijn tweelingbroer Dylan is 7 jaar geleden verdronken. Maar de Whatsapper weet dingen die alleen Dylan zelf kan weten. En zo ontvouwt zich een mysterie dat zowel Roan als mij als lezer aan alles laat twijfelen. Ieder hoofdstuk lijkt er een stukje van de puzzel te worden opgelost, maar tegelijkertijd stapelen de vragen zich op. Mysteries, verdwijningen, ruzies… en zelfs een ontluikende romance; dit boek heeft het allemaal. Ondertussen is Roan een jongen als zovelen; soms onzeker, soms zich afzettend tegen zijn ouders, maar toch met een groot hart. Zijn vertwijfeling en boosheid zijn voor veel jongeren herkenbaar, zonder dat dit er te dik bovenop ligt. De dingen die hij zegt en doet voelen heel natuurlijk en logisch aan.

Sowieso leest dit boek als een trein. Je gaat supersnel door de hoofdstukken heen, en de tekst is doelgericht. Dus geen lange inwendige monologen, uitgebreide beschrijvingen van de omgeving, of hoogdravende woorden, maar alles kort en bondig zonder simpel of eenvoudig te worden. Ieder hoofdstuk heeft een eigen spanningsboog, waarmee er naar de climax wordt toegewerkt. Daar zit ook wel mijn enige kanttekening; het einde. Ik zat zo in het verhaal, dat de snelheid waarmee het ineens afgelopen was mij overrompelde. Ik had nog wel meer willen lezen. Nu voelde het als abrupt afgelopen. Maar eerlijk is eerlijk; juist doordat dingen niet eindeloos getrokken worden, blijft het boek compact. Met zijn 168 pagina’s heeft dit boek immers een formaat dat minder gemotiveerde lezers niet bij voorbaat afschrikt.
Het zou ook een formaat kunnen zijn voor jongere, sterke lezers, maar daarvoor vind ik dit boek minder geschikt. Hoewel de spanning niet te expliciet is, en het boek daarin een mooie balans heeft gevonden, is de problematiek die richting het einde op een integere en subtiele wijze wordt aangesneden, naar mijn mening toch iets te uitgesproken voor jongere kinderen.

Al met al kun je dus zeker stellen dat ik fan ben, en nu al zin heb in al die andere delen die nog op me liggen te wachten. Maar belangrijker; zou dit boek ook wat kunnen zijn voor pubers die minder graag een boek pakken? Wel…zeker weten!!!
Mijn zoon heeft hem al meegenomen naar school, en ’s avonds zag ik hem alweer naast zijn schooltas liggen. Teleurgesteld vroeg ik of het toch niets was. “Jawel’, was zijn antwoord, ”Ik wil alleen straks in bed nog een stukje verder lezen”
Nou… als een boek dat voor elkaar krijgt… dan zijn 4,5 sterren meer dan welverdiend!

(deze recensie staat op op mijn blog Boekenvonk)

Meer recensies van veravonk

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!