Spannend verhaal in originele context
Nadja Venema runt samen met haar man een begrafenisonderneming. Wanneer de politie voor de deur staat, verandert haar rustige leven in een hel. Haar man is verongelukt maar daar gelooft Nadja niets van. Wanneer niet veel later nog een dierbaar iemand komt te overlijden, zet dit Nadja serieus aan het denken. Had haar man een dubbelleven waar zij niets van af weet of hebben ze het op haar gemunt? Nadja voelt zich nergens meer veilig en wil er vooral voor zorgen dat haar kinderen veilig blijven en voorkomen dat ze wees worden. Een spannende maar ongelijke strijd want ze weet niet of en wanneer de dader nog eens zal toeslaan.
In het verhaal volgen we Nadja die direct het slechte nieuw over haar man hoort. Veel tijd om te rouwen is er niet want alles moet geregeld worden en ook het werk gaat onverminderd door. Daarnaast nog wat problemen met de ouders en het hoofd zit al direct vol met spanningen en problemen.
Daarnaast krijgen we het verhaal te horen van Juul vanaf 1991 tot nu. Een meisje die het moeilijk heeft en daar zwaar onder gebukt gaat. Wat er precies gaande is, wordt maar met mondjesmaat vrij gegeven. Beide verhaallijnen wisselen elkaar af maar waar de connectie ligt, blijft voorlopig een vraagteken.
De auteur weet de spanning goed op te bouwen. Vooral Nadja leren we het beste kennen en haar emoties worden goed overgebracht. Het verdriet, de onmacht en voornamelijk ook het feit dat ze zelf van alles begint te zien en achterdochtig wordt tegenover iedereen. Ook de spanning tussen Nadja en haar naasten loopt daardoor soms hevig op. Ook de andere karakters spelen een voorname rol en worden mee in het verhaal getrokken waardoor het aantal verdachten wel toeneemt.
Het plot zit goed in elkaar. Hoewel ik halverwege het verhaal een klein vermoeden begon te krijgen, bracht dit geen afbreuk aan het verhaal zelf. De auteur weet je aandacht vast te houden door kleine wendingen en een heel meeslepende schrijfstijl. De korte hoofdstukken verleiden je telkens weer om er nog een paar te lezen.
Een psychologisch spel waarbij de lezer mee getrokken wordt in de zoektocht van Nadja naar degene die haar leven tot een hel wil maken. Absolute aanrader en ook een passend einde.