Duistere en grimmige sfeer

vero13 14 februari 2025
Ira groeide op in een pleeggezin nadat haar ouderlijke woning is afgebrand en haar ouders en broertje Simon er het leven lieten. Ira heeft nooit geloofd dat haar broer ook in de brand is omgekomen.
22 jaar later is Ira onderzoeksjournalist en komt ze te weten dat haar moeder Freya ooit deel uitmaakte van Het Noorse Gemeenschap. Ze hoopt er te kunnen infiltreren in de sekte om meer te weten te komen over haar moeder maar vooral om haar broer terug te vinden. Zullen ze haar vertrouwen en zal ze niet door de mand vallen door stommiteiten, gezien haar minimale kennis over Het Genootschap?

In de proloog krijgen we een korte kennismaking met Simon en meteen ook de onzekere toekomst van de kleine knaap. Het feitelijke verhaal speelt zich 22 jaar later af waarbij Ira op zoek gaat naar het duistere verleden van haar moeder en vooral de hoop om haar broer Simon op te sporen. Vooral Ira volgen we met de speurtocht naar en de infiltratie in Het Genootschap. Maar ook andere personen die haar pad kruisen doen hun kant van het verhaal waardoor we een bredere kijk kunnen nemen in de gang van zaken binnen de sekte. Ook Freya vertelt haar deel van toen ze als jonge vrouw in Het Genootschap zat en de strenge regels die ze moest volgen. Een mooie afwisseling om zo het verleden langzaam aan het licht te brengen.

De schrijfstijl is heel toegankelijk en vooral ook de omgeving, de stijl en de klederdracht worden filmisch beschreven. Ook de omgangsvormen en de hiƫrarchie binnen het genootschap worden duidelijk overgebracht.
Aanvankelijk is het wat verwarrend en is het noodzakelijk om je aandacht er bij te houden, want een hele rits van familieleden en resem kinderen (wat ook typisch lijkt voor een sekte) worden voorgesteld. Aangezien de namen ook niet alledaags zijn, toch een serieuze brok informatie.

Daarna worden we meegenomen in het reilen en zeilen binnen het genootschap. Er gebeuren veel bizarre dingen en een leuk extra gegeven is de concurrentie die Ira erbovenop krijgt. Gertrud is net als Ira een sollicitante voor de administratieve job en is heel gedreven om die baan te krijgen. Dit kan alleen maar pittige dialogen en confrontaties teweeg brengen.
Na de moeizame start, (maar dat zal voor Ira net zo moeilijk geweest zijn tussen al die nieuwe families en onverwachte familiebanden), komen er gestaag vorderingen in haar onderzoek. De spanning is niet continu aanwezig maar je voelt wel de dreiging en de angst om ontdekt te worden. Er zijn ook veel kleine details die haar de das kunnen omdoen en dat zorgt voor een zekere onrust die je als lezer ook aanvoelt.

Het plot is aanvankelijk verwarrend want er zijn zoveel personages die er deel van uit maken, waardoor je door het bos de bomen niet meer ziet. Maar gaandeweg komen er nieuwe brokjes informatie boven waardoor linken gelegd worden en met soms een verrassende wending tot gevolg.

De auteur heeft dit goed bedacht omdat door die ingewikkelde constructie je tot het einde bezig bent om die hele wirwar aan connecties en inmengingen te doorgronden. Daardoor bleef het boeiend tot het einde met nog een finale ontknoping. Ook de epiloog mag er zeker wezen, knap en realistisch verhaal!
4,5 sterren

Meer recensies van vero13