Indrukwekkend verhaal met personages die tot leven komen

vero13 28 maart 2025
Het landgoed Boszicht in Twente wordt opgeëist door de Duitsers. De eigenaren worden uit huis gezet en het domein wordt in gereedheid gebracht voor de lancering van V2-raketten. Antje werkt bij bakkerij Andriessen en kan zo onder het mom van het rondbrengen van brood ook als koerierster aan de slag voor de knokploeg. Wanneer ze hoort over de activiteiten op het landgoed gaat ze poolshoogte nemen. De verzetsleden komen meteen in actie en smeden plannen om de lanceerbasis te boycotten. Dit is echter niet zonder gevaar want niet alleen de Duitsers zitten hen op de hielen, ook burgemeester Ernst heult met de Duitsers.

Indrukwekkend verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten. Een geschiedenis die mij niet bekend was. De auteur weet het zodanig authentiek te brengen waardoor ook de personages echt tot leven komen.

Het verhaal wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht. Enerzijds hebben we Antje en de knokploeg die voornamelijk zorgen voor extra distributiebonnen en een veilig onderkomen voor de onderduikers. Daarnaast leren we soldaat Klaus kennen die samen met 7 kompanen naar Nederland wordt gebracht voor een onbekende missie. En dan natuurlijk de Duitse SS-commandant Kessler en Untersturmführer Steinmann van de SD die alles in goede banen moeten leiden en daarbij gebruik maken van de NSB’er en burgemeester Ernst om de vuile werkjes op te knappen.
Alles wordt chronologisch naast elkaar gebracht waardoor we een goed zicht krijgen op de activiteiten op allerlei fronten. Naast de activiteiten van de betrokken personen, wordt ook dieper ingegaan op de persoonlijke relaties en de intieme sfeer binnen de familiale kringen. Zo leren we Antje beter kennen, maar ook hoe de relatie zit met haar ouders. Klaus heeft dan weer een vrouw en dochter die hij thuis heeft moeten achterlaten, maar ook de twijfels, angsten en onzekerheid die de soldaten te beurt vallen, worden heel mooi beschreven. Burgemeester Ernst zit ook met een vrouw en 5 kinderen, maar hij worstelt dan weer met andere dilemma’s.

De schrijfstijl is heel filmisch. Nochtans heb ik geen flauw idee hoe een lanceerbasis van V2-raketten eruit zou moeten zien, toch had ik een duidelijk beeld voor ogen. Ook de emoties en de vele tegenslagen die de bewoners ondergaan, worden heel realistisch verteld en dat maakt dat je toch een band voelt met de personages.

Het plot is gebaseerd op waargebeurde feiten maar toch een knap uitgewerkt verhaal die me geen seconde verveelde. Er gebeurt van alles op allerlei fronten waardoor je gekluisterd blijft verder lezen. Nochtans een mooie dikkerd van 500 pagina’s, het mochten er voor mijn part nog meer zijn.

Meer recensies van vero13