Tussen liefde en oorlog

vero13 19 januari 2025
November 1914. Livia woont met haar moeder in Poperinge. De oorlog is in volle gang en alle jonge mannen, zo ook Livia’s broer Oscar, moeten vechten voor het vaderland. Ze hebben het niet breed en alhoewel Livia een andere toekomst wil, zit er niets anders op dan lessen te volgen bij zuster Zita om wat geld te kunnen verdienen. De Schotse soldaat Logan bestelt een kantwerk met een distel bij Livia. Heel gedreven gaat ze aan de slag maar de oorlog dwingt haar om te vluchten naar Normandië en ze verliezen elkaar uit het oog. Daar wordt ze ondergebracht in een kolonie en leert ze Juliette kennen. De aantrekkingskracht tussen beide vrouwen is groot en Juliette neemt Livia onder haar hoede. Maar Juliette heeft te maken met een kwelgeest en dat brengt haar van de wijs. Haar enige lichtpuntje is Livia die naarstig doorwerkt aan haar opdracht voor Logan. Maar ook Livia heeft haar verleden en haar twijfels. Zullen de vrouwen zich aan elkaar kunnen optrekken of sleuren ze elkaar de afgrond in?

Enerzijds hebben we het verhaal over Livia die samen woont met haar moeder en het niet breed hebben. Daarnaast leren we Juliette kennen die eenzaam leeft bovenop de kliffen en waar de oorlog nog niet zo’n grote impact heeft. Afwisselend volgen we beide vrouwen en hun problemen waarmee ze te kampen krijgen. De schrijfstijl is mooi en heel filmisch maar was voor mij toch wel wennen. De auteur schrijft aan de ene kant heel beknopt waardoor je niet direct alles mee krijgt. Pas later kun je sommige details plaatsen wanneer er meer duiding wordt gegeven. Daardoor had ik het wat moeilijker om in het verhaal te komen. De beschrijvingen van de natuur en de werkzaamheden van de vissers worden dan wel heel uitvoerig beschreven, soms iets te uitvoerig voor mij. De ware gevoelens van de personen zijn dan weer heel kort en krachtig en worden iets minder uitgediept.

Het verhaal is origineel maar het duurt even voor het echt op gang komt. Maar eens ik mee was met de flow, las het heel wat aangenamer en vlotter. Zeker in de 2de helft van het verhaal zijn er meer wendingen en komen verschillende dilemma’s en problemen boven. Het plot zit goed in elkaar en hoewel de opbouw redelijk langzaam verliep, komt het nadien goed op gang en word je meegesleurd met de bekommernissen van zowel Juliette als Livia. Pas op het einde kom je te weten hoe alles precies in elkaar zat en daar zitten toch wel een paar serieuze verrassingen tussen. Het vormt naar het einde toe een mooi geheel waarbij alle openstaande losse eindjes en vragen een antwoord krijgen. Deze vond ik wel verbluffend goed en vooral pakkend en een absoluut mooie afsluiting van het verhaal.
Ondanks dat het aanvankelijk minder mijn stijl was, werd dit grotendeels goedgemaakt in het 2de deel. Zeker een aanrader om te lezen, want dat de auteur kan schrijven is een feit.

3.5 sterren

Meer recensies van vero13