Aangrijpend en meeslepend verhaal
Bosnië 1993, In Bosnië wordt een jongetje van 8 geconfronteerd met een vreselijk drama die zijn leven voorgoed zal veranderen.
Leiden 2010, Dzemil , een geneeskundestudent, loopt stage in de polikliniek urologie in Leiden. Wanneer 2 kwelduivels uit zijn verleden plots voor hem staan in de praktijk brengt dit een golf van woede en verontwaardiging met zich mee.
De politie van Leiden krijgt op korte tijd 2 vreemde moordzaken op hun bordje. Ze tasten volledig in het duister want de minimale sporen brengen hen niet verder maar ook het motief ontbreekt, een heuse zoektocht begint…
In de proloog krijgen we al een voorsmaakje van de helse gebeurtenissen in Bosnië, een topje van de ijsberg, helaas. Nadien wordt er een sprong gemaakt naar 2010 in Leiden. Het verhaal boeit vanaf het begin, hoewel je de aandacht moet bijhouden want er worden een aantal verhaallijnen uitgelegd.
De schrijfstijl is heel gemoedelijk, op sommige momenten emotioneel en beladen, aan de andere kant ook heel beschrijvend. Vooral de amicale omgang in het politiebureau valt op, niets mis mee maar het werd soms iets te dik in de verf gezet, een schouderklopje hier en een schouderklopje daar. De beschrijvingen zijn leuk en geven je een beeld van de omgeving. Sommige stukken vond ik iets te uitgebreid, leuk voor de mensen die de omgeving kennen maar voor een leek niet helemaal te volgen, maar was mijn persoonlijke ervaring.
De thema’s die aan bod komen, zijn helaas nog heel actueel want het lot van de vluchtelingen over de hele wereld, is een pijnlijk punt waar tot de dag van vandaag veel te laks mee wordt omgegaan. Trauma’s van onschuldige burgers en daar bovenop nog eens de onmenselijke en schrijnende toestanden die ze onderweg mee te maken krijgen. Ook de wantoestanden en het machtsmisbruik komen hard binnen.
Ieder hoofdstuk krijgt een titel mee die soms heel klaar en duidelijk is, andere kom je pas op het einde van het hoofdstuk te weten waar de clou ligt. Er wordt continu geswitcht tussen de verschillende personages, het onderzoek van de politie en ook flarden uit het verleden. Een mooie mix waardoor de personages niet alleen dieper worden uitgewerkt maar ze ook menselijk maken met goeie en slechte kwaliteiten. Ondanks dat het in het begin ingewikkeld lijkt, weet de auteur je mee te krijgen in de verschillende verhalen. Het overleg tussen de agenten die begaan zijn met de onderzoeken, geven de lezer wat rust door een summiere maar duidelijke stand van zaken weer te geven.
Het plot is goed opgebouwd en zeker ondanks het feit dat de dader gekend is, toch wel verbazingwekkend hoe de auteur de belangstelling, nieuwsgierigheid en de spanning weet vast te houden. En toch zitten er nog een paar verrassingen tussen die vooral naar het einde toe een diepe indruk nalaten op de lezer.