Echte mustread voor true crime liefhebbers

Waargebeurde verhalen en dan vooral true crime wordt hier in huis altijd graag gelezen. Dus toen ik dit boek zag wist ik dat ik deze wilde lezen.

Mieke Oort is oorspronkelijk Amerikaans maar studeert tijdelijk in Leeuwarden. Om leuke contacten op te doen heeft ze een profiel op Tinder. Ze swipet naar rechts als ze het profiel van Thomas ziet. Hij ziet er op de foto erg leuk uit, maar deze keuze blijkt haar fataal te worden.

Al na hun eerste date blijkt Thomas helemaal geobsedeerd door Mieke. Hij laat al meteen een gigantische bos rozen bezorgen en in de loop der tijd overlaadt hij haar met dure cadeau’s.

Als Mieke met anderen afspreekt en dan ook nog gevoel voor iemand anders blijkt te hebben, slaan de stoppen door bij Thomas.

Sébas Diekstra is strafrechtadvocaat en staat slachtoffers bij. Hij neemt je vanaf het begin mee in het verhaal van Mieke en Thomas. Je leest hoe ze elkaar leren kennen op Tinder en al snel besluiten af te spreken. Ze krijgen een soort van relatie, maar Mieke merkt al snel dat Thomas te intens is en dat ze zich niet helemaal op het gemak voelt bij het gedrag van Thomas. Ze blijft echter wel contact houden met Thomas, maar een relatie houdt ze af omdat zij sowieso niks serieus wilt op dat moment. Ik had tijdens het lezen regelmatig zoiets van stop met dit contact en gooi hem uit je leven, want je voelt aan alles dat dit niet gezond is.

Als Mieke het contact wil verbreken doet Thomas een zelfmoordpoging waar de politie bij ingeschakeld wordt. De psychische zorg komt echter niet goed van de grond. Er gaat duidelijk een hoop mis, waarbij ik denk dat als deze dingen beter waren gegaan Mieke wellicht nog geleefd had. Maar ik kon me ook soms ergeren aan Mieke en haar naïeve gedrag. Vond ze de aandacht van Thomas eigenlijk toch wel leuk? Dit praat de daden van Thomas absoluut niet goed, maar ik denk als Mieke het contact verbroken had en geen tegenstrijdige signalen afgegeven had, was Thomas niet zo zeer ontspoord. Aan de ene kant hield ze Thomas aan het lijntje, ook omdat ze bang was dat hij zich wederom iets aan zou willen doen. Aan de andere kant bedenkt ze smoesjes om maar niet met Thomas af te spreken. De waan van Thomas wordt hiermee gevoed, waardoor hij uiteindelijk doordraait en de moord op Mieke en de poging tot moord op Tom pleegt.

Sébas heeft een duidelijk verhaal neergezet, waarbij hij de lezer echt aan de hand neemt in het leven van Mieke. Wat ik erg goed vind is dat hij Mieke echt neerzet zoals ze waarschijnlijk geweest is en haar niet mooier neerzet.

Als je van true crime houdt, moet je dit boek gewoon gaan lezen.

Dit boek ontvingen wij van Alfabet uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes