Mooi begin van een nieuwe serie
Dit is het eerste deel van een trilogie en in dit deel lezen we het verhaal van Luise en haar kleindochter June. June is opgegroeid bij haar oma en is als student naar Berlijn gegaan om te studeren. Vijf jaar na het overlijden van haar oma wordt ze verzocht naar New York te komen. Dit, omdat de laatste echtgenoot van Luise, overleden is en het testament van Luise moet afgehandeld worden.
De vriendelijke advocaat Walter leest een brief van Luise voor. Haar kleindochter June is verbaasd. Ze komt een hoop dingen over haar oma te weten die ze nog niet wist. Luise komt oorspronkelijk uit Berlijn en samen met twee vriendinnen heeft ze een restaurant. June wordt voor een derde eigenaar als ze de vriendinnen van haar oma, of hun nabestaanden, weet op te sporen. Gaat haar dit lukken?
Het verhaal speelt enerzijds in het heden af, waar we het verhaal van June lezen en een verhaallijn vanaf 1936 tot 1946 waarin Luise de hoofdrol heeft. Deze verhaallijn begint in Berlijn, maar al snel lezen we dat Luise ook naar New York vlucht omdat ze haar leven niet zeker is in Berlijn. De overtocht en het selectieproces om Amerika binnen gelaten te worden, weet Claire levensecht te beschrijven. Hierdoor voel je de angst die Luise en de anderen doorstaan echt van de pagina’s afspatten. Eenmaal aangekomen in New York blijkt haar vriend Richard niet goed te aarden en wordt steeds melancholieker. De gevoelens van wanhoop en afkeer weet Claire perfect over te brengen waardoor ik me goed kon inleven in Luise. Maar ook June wordt als een levensecht personage neergezet met strubbelingen in de liefde. Wel blijven er enkele losse eindjes bestaan en ik hoop dat we daar in de volgende delen iets meer over komen te weten, want het hield mij nieuwsgierig.
Dit eerste deel smaakt beslist naar meer en ik kan dan ook niet wachten om het vervolg te gaan lezen.
Dit boek ontvingen we van uitgeverij De Fontein. Dit beïnvloedt onze mening niet.