Dodelijke macht

Als ik een nieuw deel van de Kim Stone serie in handen heb, weet ik eigenlijk altijd dat ik weer een aantal heerlijke leesuurtjes ga krijgen. En dat was nu ook weer het geval.

In 'Dodelijke macht' duikt Marsons in de impact die sektes hebben, zoals de overtuigingskracht of misschien beter gezegd de manipulatie van de leider van de sekte en wat dit met de psyche van de volgelingen doet. Marsons laat duidelijk zien hoe sektes werken, hoe volgelingen langzaam losgeweekt worden van hun geliefden en het over laat komen alsof de sekteleden de enige zijn die voor elkaar klaar staan. Zoals altijd heeft Marsons wederom gedegen onderzoek gedaan, waardoor de setting en de personages geloofwaardig overkomen.

Wel viel me op dat Marsons deze keer gekozen heeft voor een ander soort spanning, waar in de voorgaande delen de nadruk lag op de meest gruwelijke misdaden, lag nu de nadruk echt op emotionele manipulatie en hoe iemand stap voor stap gehersenspoeld wordt. En wellicht was dit nog wel spannender dan de gruwelijkste misdaden, waar ik zelf, normaal, toch altijd voorstander van ben in boeken. Dus dit heeft Marsons echt goed gedaan. Er is een beklemmende spanning die je echt het verhaal in zuigt. Maar Marsons weet dit goed te doseren, waardoor je tot het einde nieuwsgierig blijft en het boek niet aan de kant kunt leggen.

Ook maakten de verschillende bekende personages weer een bepaalde groei door. Doordat dit het twaalfde deel is in de serie voelt het altijd ook een beetje als thuiskomen. In deel 11 hebben we Tink leren kennen en ik vond het echt een dik pluspunt dat ze in dit deel weer een rol speelt. Van mij mag Tink echt een vaste waarde in het team worden.

Ook de personages die een rol spelen in de sekte zijn goed uitgewerkt. De hoofdstukken zijn kort waardoor je heel snel geneigd bent om nog even snel een hoofdstuk extra te lezen. Dit in combinatie met de vlotte schrijfstijl van Marsons vlieg je echt door het verhaal en heb je het boek binnen no time uit. En dan verlang je meteen naar een nieuwe zaak voor Kim Stone en haar team. Gelukkig hoeven we daar niet te lang op te wachten want eind juni verschijnt deel 13 'Smeekbede' alweer. Ik kan in ieder geval niet wachten om dit deel te gaan lezen.

Dit boek ontvingen wij van Boekerij. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes