Een vriendin van vroeger
Het is 1943. De Duitsers hebben de macht. De dertienjarige Else is de dochter van de huisarts. Ze is vrienden met haar klasgenootje Juliette, waar ze ook heimelijk verliefd op is. Als Juliette vraagt of ze insuline wilt stelen in de praktijk van haar vader, besluit ze dit na lang nadenken te doen, want eigenlijk kan ze Juliette niks weigeren. Dan blijkt dat Julliettes vader Bernard achter het idee zit. De gevolgen blijken uiteindelijk gigantisch voor beide families. Else blijft achter met heel veel vragen en verdriet.
Op een schoolreünie in 1998 komt Else haar oude schoolvriendin Juliette tegen. Ze heeft Juliette sinds de oorlog niet meer gezien. Ze hoopt eindelijk antwoorden op haar vragen te krijgen.
Het verhaal begint met een proloog waarbij Else een rouwkaart krijgt. Ze weet op voorhand al dat hier de naam van Juliette in staat. Hierna maken we een sprong in de tijd en gaan we terug naar 1998 als Else naar een reünie van school gaat en uiteindelijk Juliette tegen komt. Haar vriendin Kirstin wil graag weten wat er vroeger gebeurd is, want daar heeft Else nooit over gesproken. Als ze naar huis gaan besluiten ze eerst naar het strand te gaan zodat Else eindelijk kan vertellen wat er tijdens de oorlog gebeurd is.
Hierdoor maken we weer een sprong terug in de tijd en zijn we in de tweede wereldoorlog aanbeland. Hier leren we de dertienjarige Else goed kennen. Haar moeder is overbezorgd, doordat haar zusje veelvuldig ziek is. Hierdoor is Else niet zo vrij als ze zou willen.
De personages zijn goed uitgewerkt al had ik wel meteen de kriebels bij Bernard, de vader van Juliette. Hij kwam op mij niet oprecht over en gaf me het gevoel alsof hij een dubbele agenda had.
Het is een oorlogsverhaal, echter staat de oorlog niet heel erg op de voorgrond. Doordat gezondheid en de medicatie die vaak moeilijk te verkrijgen is een grotere rol spelen, heeft de oorlog zelf een kleinere rol wat ik op zich ook wel fijn vond om te lezen. De keuzes van Else hebben, door de oorlog, grotere gevolgen en dat opent wel even de ogen. Ik denk dat dit boek ook uitermate geschikt is voor de iets oudere jeugd. De boodschap in dit verhaal is voor mij echt de keuzes die je maakt, kunnen altijd ongewilde gevolgen hebben en laat je extra bewust worden om goed na te denken over keuzes die je maakt.
Het is een verfrissend oorlogsverhaal en ik hoop dat Susan van Eyck meer historische romans gaat schrijven.
Dit boek ontvingen wij van uitgeverij De Fontein. Dit beïnvloedt onze mening niet.