Snelle meeslepende actie thriller
Ik las eerder al Missoula van Fedor de Groot en was hier enthousiast over, dus toen ik aangekondigd zag dat er een nieuwe thriller van zijn hand verscheen, en de korte inhoud mij aansprak, wist ik dat ik deze nieuwe thriller ook wilde lezen.
Oud-Stasi-agent Horst Vogel krijgt van de Russische geheime dienst de opdracht om enkele CIA-leden, die tijdens de koude oorlog aan Operation Berlin hebben gewerkt, om het loodje te leggen, maar dan wel zo dat het op een natuurlijke dood lijkt.
AIVD-rechercheur Lara Fischer krijgt de opdracht om naar Utrecht te gaan. Hier is een oud-politicus dood aangetroffen. Het appartement lijkt lange tijd onbewoond te zijn. Als ze het appartement beter inspecteert ontdekt ze een tienerkamer. Wat hier erg vreemd aan is, is dat deze identiek is aan haar eigen tienerkamer. Wat is hier aan de hand?
Het verhaal begint meteen spannend. Een jongen wordt naar een school gebracht door zijn vader, maar dit blijkt geen normale school te zijn. Het blijkt een opleiding tot Stasi-medewerker en de jongen mag direct zijn mede-leerling omleggen. Dan maken we een sprong in de tijd en zijn we in Lamberta's kamer. Er is iets met het behang... Dan komen we in de huidige tijd en wordt Lara (Lamberta) naar de dood van een oud-politicus geroepen en krijgt het verhaal vaart. Het is wederom een snelle actie-thriller, waar de ene dode, al snel de volgende opvolgt. Fedor heeft echter ook steeds enkele momenten van rust ingebouwd zodat je even op adem kunt komen en dat is fijn.
Fedor weet alle lijntjes op een mooie manier samen te brengen. Zo komen oude plannen uit de Koude oorlog, een oud-Stasi-agent en een bepaalde CIA-agent uiteindelijk mooi samen. Er gebeurt een hoop en niet alles loopt goed af. Maar dat past bij het verhaal.
Doordat ook de persoonlijke levens van bepaalde personages ter sprake komen, krijgt het verhaal meer diepgang. Dit vind ik echt een toevoeging. Fedor bewijst met Koude dood wederom dat hij weet hoe hij een actiethriller moet schrijven. Ik moest bij deze thriller ook denken aan de thriller-serie Alias Emma geschreven door Ava Glass, wat ik ook een steengoede actiethriller-serie vond. En wat mij betreft mag er ook een vervolg komen op Koude dood waarbij Lara en haar team een nieuwe zaak toegewezen krijgen, want ik ben best nieuwsgierig hoe Lara na al deze gebeurtenissen haar leven weer oppakt.
Als je, een met vaart geschreven thriller wilt lezen, die je regelmatig op het puntje van je stoel laat zitten, dan moet je Koude dood snel oppakken.
Dit boek ontvingen wij van uitgeverij Marmer. Dit beïnvloedt onze mening niet.
Dit boek ontvingen wij van uitgeverij Marmer. Dit beïnvloedt onze mening niet.