Wat een verhaal

Ik las eerder al 'De hack van de eeuw' van de hand van Diamant Salihu en was onder de indruk, dus toen ik zag dat er een nieuw boek zou verschijnen was mijn interesse gewekt.

Deze keer doet Salihu onderzoek naar een conflict tussen twee bendes in de buurt van Stockholm. Dit conflict zorgt voor meerdere doden. En de meesten jongeren die tegenover elkaar staan, in dit conflict, waren voorheen vrienden. De betrokkenen zeggen zelf dat het oorlog is en in een oorlog is alles geoorloofd en dat merk je ook.

Ik had tijdens het lezen regelmatig het gevoel dat ik een thriller aan het lezen was. Ongelofelijk hoe deze bendeoorlog ontstaat en vanwege wraak over en weer in stand gehouden wordt door de jonge mannen/jongens. Velen zijn nog minderjarig op het moment dat ze een moord plegen en denken hier vrij laconiek over. Ik was regelmatig verbijsterd. Echter zie ik deze verharding hier in Nederland ook steeds meer. De steek- en schietincidenten zijn ondertussen meer regel dan uitzondering.

In 'Tot iedereen dood is' lees je ook duidelijk dat de oudere generatie echt bang is voor dit bendegeweld en hierdoor zelfs bij de dood van hun eigen kinderen niet durft te getuigen. De ouders willen dat het conflict stopt, maar de jongeren denken hier duidelijk anders over. Salihu interviewt zoveel mogelijk betrokkenen en aanverwanten en hij merkt regelmatig dat familie eerst met hem wil praten, maar dat ze hiervan afzien als ze met hun kinderen overlegd hebben.

Soms had ik even wat moeite om de tijdslijn te volgen. Dit komt ook doordat het verhaal niet geheel chronologisch geschreven is en er zoveel betrokkenen personen zijn.

Het is een verhaal wat zo onwerkelijk over komt en waarbij het bizarre is dat het waargebeurd is. Het hield mij echt in zijn greep tot ik de laatste pagina gelezen had.

Dit boek ontvingen wij van Xander uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes