Wevers van het verzet

Sylvia Dusault is de dochter van een textielfabrikant in Twente. Ze werkt in het bedrijf mee, maar het is niet de bedoeling dat ze zich met de bedrijfsvoering bemoeit. Ze vindt haar leventje maar saai. Ze was liever gaan studeren maar dit mocht ze niet. Als de oorlog uitbreekt besluit ze zich aan te sluiten bij het verzet en dit verandert haar leven. Ze voert zonder twijfel de meest gevaarlijke opdrachten uit.

Guy Meyer is korporaal in het Franse leger. Hij wordt met zijn onderdeel naar Breda gestuurd om de Duitse opmars tegen te houden. Wat een makkelijke zege op de Duitsers had moeten worden, dreigt een eindeloze terugtrekking te worden en uiteindelijk wordt Guy krijgsgevangen genomen en belandt in kamp Bathorn, net over de grens in Duitsland. Met enkele anderen besluit hij te ontsnappen, maar lukt het hem om Nederland te bereiken?

In Wevers van het verzet volgen we aan de ene kant de Nederlandse Sylvia Dusault. Sylvia staat sterk in haar schoenen, is onverschrokken, maar wilt dit ook bewijzen. Aan de andere kant volgen we Guy Meyer. Hij moet in Breda vechten tegen de Duitsers, maar door de opruk van de Duitsers worden ze al snel gevangen genomen.

Sylvia moet in het begin vooral dealen dat haar vader met de Duitsers in zee gaat, om het bedrijf draaiende te houden. Dit is tegen de zin van Sylvia, maar als dochter heeft ze niks over de bedrijfsvoering te zeggen. Als Sylvia het verzoek krijgt van het verzet om een gevluchte krijgsgevangene (Guy) te bezoeken dan hoeft ze niet lang te twijfelen. Sylvia spreekt redelijk goed Frans waardoor ze Guy op het gemak kan stellen. Er ontstaat een liefdesrelatie tussen deze twee en ik vond het een mooie verhaallijn om te lezen dat het leven gewoon doorgaat ondanks de ontberingen van de oorlog.

Ik heb al eerder boeken van Kuypers gelezen en ook nu valt de prettige schrijfstijl meteen weer op. Kuypers weet fictie en non-fictie mooi te combineren waardoor hij een geloofwaardig verhaal neer weet te zetten.

Tijdens het lezen merk je dat Kuypers kennis heeft van de tweede wereldoorlog en hierdoor ook het normale leven tijdens deze oorlog weet te omschrijven. Het is een mooi verhaal wat je aan het boek gekluisterd houdt en er voor zorgt dat je het verhaal maar moeilijk aan de kant kunt leggen.

Dit boek ontvingen wij van uitgeverij Marmer. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes