Je hebt altijd een keuze

Deze recensie is eerder verschenen op Koukleum.nl.

Het verhaal begint met een kort stukje gericht aan de kinderen van Sanneke. Hoe vertel je aan je kinderen wat er met je opa en oma gebeurd is? Hierin vertelt ze ook kort waarom ze dit boek is gaan schrijven. En ik kan haar keuze hierin best begrijpen. Sanneke komt meteen op mij over als een no nonsens type. Positief in het leven en overal het beste van willen maken. En dat blijkt ook verder in het boek.

Ieder hoofdstuk begint met een toepasselijke songtekst. Deze heeft ze echt bewust uitgekozen en passen perfect bij het stuk wat ze gaat vertellen. Het is uiteraard een bizar en ongelofelijk verhaal, wat ik me zelfs niet in een film kan voorstellen, want dan wordt al snel gezegd dat het plot ongeloofwaardig is. Maar nu weet je dat het echt gebeurd is, en deze verhalen zijn vaak nog veel heftiger en bizarder dan een film. Zo blijkt ook deze keer weer.

Sanneke blijft echter overal heel positief, ondanks de afschuwelijke gebeurtenissen. Nu is het natuurlijk ook al wat jaren geleden gebeurd, maar ze verteld duidelijk hoe ze destijds in bepaalde situaties gehandeld heeft. En ondanks dat ze vertwijfeld was, in eerste instantie omdat haar moeder verdwenen was en later omdat haar vader de dader bleek te zijn, blijft ze ook haar vader steunen. En dat vind ik erg knap. Ze blijft hem tot op zekere hoogte trouw en denkt hierbij vooral ook aan de goede dingen. De leuke dingen die hij als vader met haar gedaan heeft en hoe hij er altijd voor haar was. Ze veroordeelt hem niet en dat denk ik dat velen wel gedaan zouden hebben. Ze zet zeker vraagtekens bij zijn daad en neemt op een bepaalde manier ook afstand van hem, zodat ze er zelf mee kan leven, maar laat hem nooit vallen. Hierin laat ze duidelijk zien dat je altijd een keuze hebt en zelf altijd kunt besluiten hoe je met bepaalde zaken om kunt gaan. Dit verhaal laat ook duidelijk zien wat Sanneke voor sterke vrouw is. Haar ouders hebben haar zo opgevoed dat ze een zelfstandige sterke en besluitvaardige vrouw geworden is. Ze weet welke keuzes ze moet maken en waarom ze deze keuzes maakt. Ik denk dat velen, als die hetzelfde overkomen was, eerder ingestort zouden zijn en niet meer zouden weten wat ze met hun leven aan moesten, maar Sanneke laat duidelijk zien dat je altijd een keuze hebt. En of die keuze altijd goed is daar kom je vanzelf achter, anders moet je dealen met de gevolgen. Zoals ook haar vader met de gevolgen van zijn daad moest dealen. Daar was ze voor mij ook heel duidelijk over.

Sanneke schrijft op een bepaald moment dat ze op zich blij is dat ze niet voor de keuze staat om te dealen met het moment dat haar vader vrij komt, ook vanwege haar kinderen. En dat kan ik me voorstellen. Hoe ga je daar mee om, wat voor keuze maak je hier in? Dit zijn toch best moeilijke vraagstukken en door omstandigheden hoeft ze niet meer over deze keuzes na te denken. Ik kan me voorstellen dat dit best een opluchting is, ondanks de omstandigheden waardoor ze deze keuze niet meer hoeft te maken.

Als je van true crime boeken houdt, is dit een boek wat je echt moet lezen. Dit is op zo’n mooie manier geschreven en Sanneke laat duidelijk zien dat je altijd een keuze hebt. Respect!

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes