Intrigerend boek

Vertelke 29 maart 2025
"Op een dag realiseerde ik me dat niets me meer interesseerde, en dat alles me dodelijk kwetste."
"Hij had er jaren over gedaan om te aanvaarden dat het beroep van schrijver hem onmogelijk was geworden, en nu moest hij noodgedwongen vaststellen dat het hem absoluut niet meeviel om zonder dat beroep te leven."

Enkele zinnen uit het mysterieuze boek 'Mr Gwyn' van de Italiaanse auteur Alexssandro Baricco die me bijgebleven zijn. Een boek over de gerenommeerde auteur Jasper Gwyn, die naam en faam gemaakt heeft, maar op een dag plots het gevoel heeft dat het op is. Hij besluit niet meer te schrijven, maar moet tot zijn eigen ontsteltenis vaststellen dat schrijven zijn lot is. Na heel wat overpeinzingen besluit hij het over een andere boeg te gooien: hij zal tegen betaling portretten schrijven, nadat hij de persoon een maand lang geobserveerd heeft in een door hemzelf minutieus ingericht afgesloten ruimte, waar de geportretteerde dagelijks gedurende 4 uur naakt dient aanwezig te zijn.
Dat is het opzet van deze roman, maar er hangt zo'n bijzondere sluier over het verhaal, dat je het zelf moet gelezen hebben om de sfeer te ervaren. Dit boek stond al heel lang op mijn leeslijstje (het werd me immers al tig keer aanbevolen door bevlogen lezers), maar ik kon het nergens te pakken krijgen omdat het niet meer gedrukt werd. Vorig jaar verscheen er plots alsnog een herdruk, inclusief de novelle 'Driemaal bij dageraad', waarover ook al sprake in 'Mr Gwyn'.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog steeds niet helemaal beslist heb wat ik nu eigenlijk van deze roman vind. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen, en had ik er te veel van verwacht. Anderzijds is het ook een boek dat iets met de lezer doet, door de vele losse eindjes blijf je er over prakkiseren. En dat is ook literatuur: de lezer bespelen, de lezer plagen en tot nadenken stemmen. Een boek over schrijven, over identiteit, over de zin van het lev/zen, over onuitgesproken gevoelens. Een intrigerend boek!

Meer recensies van Vertelke