Rauw maar hoopvol verhaal over een meisje dat veel te jong moet sterven
Bekentenis: ik las nog nooit een boek van Maren Stoffels. Nochtans is zij al zo'n 20 jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur: haar boeken, voornamelijk thrillers, gaan als zoete broodjes over de toonbank en worden verslonden door jongeren.
Maar aangezien thriller niet echt mijn genre is, en ik misschien, tweede schoorvoetende bekentenis, er van uitging dat haar boeken wat diepgang misten, heb ik dus haar werk gemeden.
Tot nu. En WoW, wat was ik overdonderd door "27 dagen". Toegegeven, het is geen thriller, dus een beetje een buitenbeentje in haar oeuvre, maar gebaseerd op een persoonlijke gebeurtenis.
Maren verloor enkele jaren geleden haar vriendin Laura, die leed aan kanker. Na haar eerste longbloeding, een verschrikking, stierf Laura 27 dagen later.
Maren schreef dit boek in exact 27 dagen, en serveert ons het verhaal van Lissa, een jonge frisse meid die besloten heeft haar leven te laten beƫindigen omdat haar kanker haar te veel geselt. Tijdens haar laatste week maakt ze kennis met Ellen, een schuchter meisje dat langs haar raam passeert. Ze schakelt haar in om een ruilhandel op te zetten, want ze wil haar broer een scooter schenken om indruk te maken op de vader van zijn liefje. Ellens gezicht wordt ontsierd door een wijnvlek, waardoor ze enorm onzeker is en sociaal contact en drukke plaatsen mijdt. Maar dankzij Lissa wordt ze gedwongen om haar eigen grenzen te verleggen.
Dit boek zal je niet onberoerd laten. Bovendien is het een prachtige uitgave, met bloemen op het boekblok en op iedere pagina. Excuses Maren, dat in je zo lang genegeerd heb. Je leverde een prachtwerk af, dat ik meteen aangeschaft heb voor onze schoolbib.