Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bericht uit dat ándere deel van de Duitse samenleving

VictorDLV 12 december 2017

Boos en nog eens boos is de jonge Hazal. Op het onbegrip van haar ouders, op vriendinnen die zich aanstellerig gedragen, op mensen die haar discrimineren… Als die boosheid zich omzet in daden, zijn de poppen aan het dansen. Makkelijk hebben Hazal en haar vriendinnen het dan ook niet. De meiden zijn op en top Duits, maar worden steeds weer als ‘Turks’ gestereotypeerd - hoe er ook op z’n Berlijns wordt gedronken en gefeest. De enige die hen nog een beetje begrijpt is tante Semra, maar die heeft zichzelf geweld aangedaan om zich aan te passen.

Iedereen mag wat van ze vinden, vindt wat van ze. Waarom ze nog niet getrouwd zijn, waarom ze niet vrouwelijk gekleed gaan, waarom ze niet aan de Ramadan deelnemen. Worden ze weer geweigerd op een feest waar ze enorm hun best voor hebben gedaan. Te vol zogenaamd. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je kan er niks aan doen. Vernederend. Geen wonder dat Hazal er af en toe een eind aan wil maken. Maar Elma weet hoe je terug kunt slaan. Letterlijk. Op het metroperron op de terugweg slaat de vlam in de pan.

"Lekker jurkje heb je aan. Wil je m’n lul zien? - ik sta minstens vijf meter bij haar vandaan, maar ik zie hoe haar ogen gek worden. Elma haalt met rechts uit en slaat de student met haar vuist in zijn gezicht."


Het incident loopt volkomen uit de hand. Waren het twee of drie mannen? De recherche kan zich niet eens vóórstellen dat een paar meiden zo los zijn gegaan. Al lijken ze sterk, van binnen is er toch iets gebroken. Zo jong nog en altijd maar strijd leveren. "Overal alleen maar ellebogen, van mensen die sterker zijn dan wij. Ellebogen waarmee het leven ons in onze magen heeft gestompt." Tante Semra begrijpt er niks van.

Dan maar naar Istanboel. Ooit een verlokken oord waar Duitse jongeren met Turkse wortels hoopten zich thuis te voelen. Daar is ook niet veel van over. " ‘Om zes uur is er wát?’ ‘Om zes uur is er een uitgaansverbod. Er is een darbe gaande.’ " Hazal weet niet wat een darbe is, tot ze erachter komt dat dat staatsgreep betekent. Voelde ze zich al onvrij in Berlijn, in Istanboel is helemaal geen vrijheid meer. Geen uitweg, geen happy end. Doek.

Op foto’s maakt Fatma Aydemir (Karlsruhe, 1986), die bij een mediabedrijf werkt, een ingetogen indruk, maar in interviews spuwt ze vuur. ‘Altijd weer die vragen. Je ouders waren zeker geschokt? Je bent zelf toch goed terechtgekomen? Je bent toch heel anders dan zij? Hoezo is Hazal asociaal? Ze zou mijn beste vriendin kunnen zijn. Ze is wanhopig en hoopvol, koppig en gekwetst, genereus en begaafd. Wat zij meemaakt is voor mij heel herkenbaar.’ Aydemir, die zelfs een wekelijkse rubriek heeft in een Berlijnse krant over haar ervaringen. ‘Ik merk voortdurend dat ik als ‘anders’ word gezien.’

Meisjes in de kliek van Hazal vertonen mannelijk gedrag: ze vloeken, zijn agressief en opstandig. Ze zetten zich af tegen het stereotiepe beeld van de overdreven vrouwelijke Duitse meiden met een Turkse achtergrond die dikke lagen make-up smeren en op hoge hakken lopen te wankelen. 'Ze laten zich gelden. Zo worden ze tenminste geen slachtoffer', aldus Aydemir. Het tegendeel van zoetsappige chicklit dus. Dat hakte er in Duitsland flink in. Waarom die jongeren toch zo boos waren? Klopte dat wel? Was Hazal een exponent van een mislukte integratie of een gewoon crimineel?

Aydemir zet haar karakters goed neer. En, een groep in de samenleving die je niet veel hoort een stem geven, da’s natuurlijk een mooie rol voor de literatuur.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van VictorDLV

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur