Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Zoekende ziel doolt door Roemeens ‘hotel California’

VictorDLV 05 februari 2018

Adriaan Hoorndrager (oudhollands woord voor bedrogen man) spoelt aan in het halflege Hotel Alfabet. Iedereen daar wil wat van hem. Weduwe Kloos-de Ranitz wil dat hij een opera componeert. Schrijfster Margareth bespeelt zijn emoties op een andere manier. De hoteleigenaar wil met hem de beer afschieten. Ene Quast (kwast, oudhollands voor zonderling, zot, vast ook geen toeval) wil hem betrekken in zijn rassentheorieën.

Deze en andere wonderlijke, schimmige figuren in het hotel willen over van alles met Hoorndrager discussiëren en proberen hem allerlei kanten op te duwen. 'Door hun tomeloos hoge verwachtingen wordt Adriaan pijnlijk geconfronteerd met zijn onvermogen om grip op het leven te krijgen', knerst de pr-tekst achterop van het boek. ‘Voor mijn gevoel is hij misschien wel dood, en dit is dit een soort privéhel waarin hij is terechtgekomen’, aldus Klaas ten Holt in een interview op Radio 4. Droogbloemen, taxidermie, aanwijzingen zat in het boek. En dan is er nog de beer die rond het hotel scharrelt. Metafoor voor de dolende natuurkracht?

Het is natuurlijk niet voor niets het einde van het jaar – de tijd dat we onszelf rekenschap geven van de achterliggende periode - als de hoofdpersoon van dit boek in de sneeuwwereld van de Transsylvanische Alpen terechtkomt, zo ver mogelijk bij de herinnering zijn ex-vriendin vandaan. Ontsnappen lukt dan natuurlijk niet: we nemen immers onszelf altijd mee, waar we ook heengaan. Niet zozeer autobiografisch: ‘er is bij mij zeker geen bitterheid over mijn carrière of het componeren.’ Zal óók wel geen toeval zijn: dit is het beruchte gebied waar Bram Stoker zijn verhalen over de wrede graaf Dracula situeerde. De man naar wie dat boek is geschreven ('Vladimir de spietser’) wordt nog even aangehaald.

Op de bovenste laag (‘leesbaarheid’) zitten we goed. Het verhaal heeft zelfs iets Hotel California-style-onvoorspelbaars. ‘De leukste kunst is kunst die vragen oproept.’ Daaronder zit een verhaal over de complexe verhouding van de mens tot muziek. Zoals new age-muziekgoeroe Philip Glass al zei: componist en maker zijn met elkaar verbonden. Wraakelementen zijn er ook: Berlioz en andere Franse componisten waar Ten Holt niet dol op is krijgen ervan langs.

Daaronder zit een erotisch geladen laag. De dwalende hoofdpersoon gaat, net als in Paul Theroux’ The Stranger at the Palazzo d'Oro onontkoombaar in iemands armen verdwijnen. Van de dochter van de kokkin tot de vrouwelijke helft van het schrijversechtpaar, allemaal zien ze hem als object om hun vrouwelijkheid op uit te leven. Hij is zo overduidelijk niet klaar met zijn ex-partner dat hij niet weet of hij nu schaker of pion in het eigenaardige spel dat in het hotel gespeeld wordt - tot echte verbinding leidt het gescharrel allemaal niet. Over de plastische seksscènes: ‘ik wilde het ánders doen’.

Om de druk van anderen te weerstaan moet je een sterke persoonlijkheid hebben en keuzes durven maken, lijkt Ten Holt te willen zeggen, en daar is Hoorndrager nu net geen ster in.

"Hij werkte voornamelijk in opdracht. Soms probeerde hij zelf wel eens iets te maken, maar dat viel hem zwaar. Dan was er ineens geen mal, geen sjabloon en moest hij zelf keuzes maken."


Misschien moet je zelf de flink de blues hebben om dit boek goed aan te voelen. Ten Holt is immers weduwnaar van creatieveling Bibian Harmsen, die in één klap landelijk bekend werd door haar blog over de kanker die haar trof. Klaas, haar partner, bleef na die intensieve periode verbijsterd achter met hun jonge kinderen. Dan kan je je wel wat voorstellen bij het verweesde gevoel dat dit boek beschrijft. Het doet denken aan een film die Herman van Veen ooit maakte (Uit elkaar, 1979) na zijn echtscheiding waarin alle delen van zijn leven verbrokkeld in beeld kwamen.

Sneeuw, absurdisme, verval, gefilosofeer – als je dit ziet als een Russische roman valt alles op zijn plek. En inderdaad, Ten Holt is fan van Anton Tsjechov. Een boek als een postmoderne opera - interessant experiment.

18

Reageer op deze recensie

Meer recensies van VictorDLV

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!