Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Eigenwijze robots, verliefde robots, dronken robots…

VictorDLV 16 november 2017

De Nederland Leest-maand van het CPNB staat in het teken van de robotica. Daarom een hele bundel  prachtige, tijdloze robotverhalen van Isaac Asimov (1920-1992) zomaar voor niks! Negen staan er in dit boek, te beginnen met het tranentrekkende 'Robbie', een van de beste robotverhalen ooit genoemd.

Want al in 1940 schreef Asimov over lieve, aaibare robots. Zo aardig, dat de afstandelijke robotpsychologe Susan Calvin die in deze de raamvertelling aan het woord is, liever met hen omgaat dan met mensen. Bij een eerdere lezing, 40 jaar geleden, viel dat niet op maar is die Susan misschien de notoir verlegen auteur zelf? Asimov had volgens eigen zeggen zo weinig sjoege van onderwerpen als ‘liefde’ dat hij er maar één keer een verhaal over durfde te schrijven (‘What is this thing called love’). Daarin probeert een stel aliens uit te vinden wat liefde is. Dat verhaal vind je niet in dit boek, maar wel een verhaal over een verliefde robot. Ook in deze bundel: de dommekrachten Powell en Donovan, die eropuit gestuurd worden om nieuwe robots te testen en voortdurend in de problemen komen, en Stephen Byerley, de politicus die misschien wel een robot is en op sluwe wijze zijn hachje veilig stelt.

En natuurlijk komen de drie ‘wetten’ waar robots zich aan moeten houden in dit boek voor. Tot op het bot geanalyseerd door journalisten en pundits, terwijl Asimov zelf ooit zei dat hij ze op een achternamiddag in elkaar had gesmeten om een voertuig voor een aantal verhalen te hebben. Mede vanwege deze gedragsregels zijn robots bij Asimov bijna altijd erg braaf, en dat was precies de bedoeling. Tussen de grote sf-schrijvers uit zijn periode (zoals de rechtse brombeer Heinlein, de paranoïde Dick en de valse Silverberg) is Asimov dan ook de meest positieve. Je leest de blijheid uit de jaren zestig in de VS terug in zijn werk: oorlog gewonnen, kernenergie uitgevonden die alles oplost, mensen naar de maan gestuurd - leve de wetenschap en de vooruitgang. De 21e-eeuwse lezer wordt wel een beetje moe van dit onwankelbare toekomstgeloof, maar hoe vaardig zet Asimov die blije toekomst neer! Lees meer over deze onweerstaanbare nerd in het artikel van Hebban Sci Fi en Fantasy.

En dan te bedenken dat Asimov in de VS bekender was als wetenschapper dan als schrijver. Op driejarige leeftijd was Isaak Judovitsj Ozimov met zijn ouders meegekomen naar New York. In de woelige USSR van 1923 voelden zij zich met hun Joodse roots niet thuis. Andere bedreigde wetenschappelijke talenten - Albert Einstein, Niels Bohr zouden hem volgen. Isaac zelf zou een vooraanstaand biochemicus worden, die als een soort Chriet Titulaer in de VS voortdurend op de toen nog nieuwe tv verscheen en ook nog als een razende populair-wetenschappelijke boeken schreef over van alles, van de Bijbel tot kernfysica. Dat is vergeten. Zijn opgewekte fictie, die destijds alle denkbare prijzen won, blijkt inderdaad eeuwigheidswaarde te hebben. Zeker nu robots weer helemaal terug zijn. Voetbalrobots, knuffelrobots, seksrobots…

Achterin nóg een robotverhaal waar – daar zijn we weer – Ronald Giphart iets mee te maken heeft. ‘Het eerste door een mens met een robot geschreven verhaal’. Dat moeten we maar met een flinke pot zout nemen. Alleen al op Facebook waren jarenlang blogrobots actief, die – Asimov zou het plot bedacht kunnen hebben – uiteindelijk offline zijn gehaald omdat ze in een zelfbedachte taal met elkaar gingen babbelen. Isaac zou deze ‘Matrix’- pastiche denk ik niet erg waarderen. Maar verder: pure magie.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van VictorDLV

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!