Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hardboiled detectiveliefhebbers opgelet

VictorDLV 02 mei 2018

‘Zo, ouwe crimefighter, weer op vrije voeten?’ Bij Martin Schouten geen meestercriminelen maar struggelende Hamza’s, Soufianes en Rachids en een inspecteur die moet revalideren na een dramatische reddingsactie. Hij is nog net geloofwaardig in Den Haag omdat hij de weg weet in de subculturen die daar naast elkaar leven.

Max Drooglever heeft geen gemakkelijke baan. Prinsjesdag, bomterroristen, informanten die tussen twee vuren zitten... Soms is niet eens duidelijk wie aan welke kant staat. Als een jongen wordt vermoord bij een demonstratie dreigt de zaak uit de klauwen te lopen. Wat extra kleur geeft aan het verhaal is de interactie tussen Max en zijn collega Aysel. Geen moederlijke Frieda of manzieke Jane maar een Turks-Nederlandse wier enge ex er met haar dochtertje vandoor is. Dat soort dingen. Om te infiltreren in het fundamentalistische milieu, gaan Max en Aysel tot het uiterste.

‘Naar de markt, voor een nikab. Ik zet mijn kalotje op om niet op te vallen.’


Max heeft naast een boksersverleden ook een filosofische kant. In Rijnsburg wil hij per se langs het huisje waar Spinoza ooit woonde nadat ze bij een anti-moslimschreeuwer huiszoeking hebben gedaan. Tussendoor schoolt hij Aysel bij over jazzmuziek en kletst hij de regisseur van het Nederlands Danstheater (waar zijn ex ballerina is) om, zodat er een toneelstuk over zijn werk komt. Dat leidt dan weer tot oververhitte reacties in diverse gemeenschappen. Voor Hagenezen (en Hagenaars, als ze het aankunnen), is dit leesfeest nog eens extra groot. Je scheurt over het Hobbemaplein, bezoekt het NDT, doet een inval op de Vaillantlaan.

Schouten weet in maar 100 pagina’s een keiharde thriller neer te zetten, inclusief romantische verwikkelingen en een cliffhanger. Bij de tweede keer lezen besef je pas dat sommige hoofdstukken bijna compleet uit dialogen bestaan. Net als bij Simenon - en dan zijn de onderbrekingen ook nog eens monologue interieurs. Plus dat Drooglever een interessante vent is met een typisch Haagse humor.

‘Wie heb je aan de telefoon?’
‘Iemand met een menstruele achtergrond.’


Hoe lang is het al niet geleden dat Schouten, gespecialiseerd in het optekenen van levens van gewone mensen, een steengoede bundel interviews (Werk, 1978) publiceerde. (Even rekenen … 40 jaar.) Intussen heeft hij een van onwaarschijnlijk diverse journalistieke en literaire productiviteit blijk gegeven. Van Rinus van der Lubbe, (1999) de biografie van de eerste man die werd geëxecuteerd door de Nazi’s, tot de roman Hotel Terminus (1987), waarin een man zich ontworstelt aan zijn gereformeerde achtergrond. En nu onpopt hij zich dus als de Nederlandse Raymond Chandler.

Er ontbreekt maar één ding aan Schilderswijk: dat je net als bij Chandler alweer zo snel op de laatste bladzijde bent. Gelukkig binnenkort deel 3 in de serie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van VictorDLV

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur