Ik sluit 2024 af met deze geweldige roman, wil jij 2025 goed beginnen? Maak dan van ‘Buitengewoon briljante wezens’ jouw next read!

wat Maaike leest 31 december 2024
Het verhaal
Tova Sullivan is in de avonduren werkzaam als schoonmaakster in het Sowell Bay Aquarium.
Haar man Will overleed na een ziekbed en haar zoon Erik verdween in 1989 waarna er nooit meer iets van hem vernomen werd.
Beide overlijdens vallen Tova zwaar en haar werkzaamheden in het Aquarium bieden haar de nodige afleiding.
Tijdens een van haar werkavonden maakt ze onverwacht kennis met een van de Aquarium bewoners, octopus Marcellus.
Waar Marcellus eerst de nodige afstand bewaart, verandert dit beetje bij beetje in een hartverwarmende vriendschap.
Cameron groeide op bij zijn tante Jeanne nadat zijn moeder hem in de steek liet, zijn vader heeft hij nooit gekend. In de zoektocht naar zijn vader reist hij vanuit Californië af naar Sowell Bay, in de hoop hier antwoord te krijgen op zijn vragen..
De slimme Marcellus probeert zowel Tova als Cameron nieuwe informatie te geven over het verleden..
Lukt het Marcellus om hen van het verleden op de hoogte te brengen? De tijd dringt: zijn einde is nabij…

Is het een aanrader?
‘Buitengewoon briljante wezens’ is de debuutroman van auteur Shelby van Pelt. De cover is kleurrijk en geeft meteen een eerste indruk van het verhaal. De titel maakt je nieuwsgierig en blijkt na het lezen perfect aan te sluiten.
De schrijfstijl van Shelby van Pelt is prettig, vlot en beeldend. Je ziet de personages en de omgeving voor je. Je volgt het verhaal vanuit Tova, Cameron en octopus Marcellus. Hierdoor krijg je veel informatie en een compleet zicht op de verhaallijn. De verschillende perspectieven en persoonlijkheden versterken elkaar enorm. Gevoelens, keuzes en gedachten komen levensecht over. Waar je je de eerste hoofdstukken afvraagt wat de hoofdpersonages met elkaar verbindt, wordt dit gaandeweg duidelijk en valt alles op de juiste plek met een hartverwarmend plot als gevolg. De toevoeging van octopus Marcellus als belangrijke schakel in het verhaal is vernieuwend en uniek. In eerste instantie was ik enigszins huiverig voor het centraal stellen van een dier als hoofdpersonage met het daarbij behorende perspectief, maar tegelijkertijd was ik zo nieuwsgierig hoe de auteur dit verwerkt had in het verhaal. En nu.. Nu ben ik zeer blij dat ik als testlezer gekozen werd. Marcellus zorgt ervoor dat ‘Buitengewoon briljante wezens’ alles behalve een standaard roman is, wat heb ik genoten van zijn zienswijze en de humor die hij bracht!
Dit boek vertelt een prachtig verhaal vol vriendschap, liefde, rouw, het verleden en op zoek gaan naar jezelf waarbij zware onderwerpen de rode draad vormen, maar geen moment zwaar voelen.

Dank aan Best of Romance en Uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar in ruil voor een recensie!

Meer recensies van wat Maaike leest