Een echte aanrader voor liefhebbers van historische romans met een prachtig uitgewerkte diepere laag!
Het verhaal
1941, Den Haag. Cornelia ondersteunt de werkzaamheden van haar vader door het maken van ponskaarten met de Hollerith-computer om o.a. de Joodse bevolking in kaart te brengen. Een baan die Cornelia verafschuwt maar die ze ook gebruikt om op te komen voor haar Joodse vriendin Leah..
Weet Cornelia Leah uit de handen van de nazi’s te houden?
1960, New York. Rita moest haar studie opgeven omdat ze onverwacht zwanger raakte. Na haar zwangerschap vinden haar ouders dat Rita op zoek moet gaan naar een nieuwe baan. Ze gaat aan de slag bij Antiquated Business Machines waar ze haar opgedane kennis van de Hollerith-computer in kan zetten om een metaalfabriek te helpen. Met dit werk helpt ze niet alleen de fabriek maar ook de Joodse Jacob waarvan de moeder spoorloos verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog… Komt Rita erachter wat met Jacobs moeder gebeurd is tijdens de Holocaust?
Is het een aanrader?
De cover van ‘Tel de sterren’ laat meteen zien waar het boek over gaat en maakt je nieuwsgierig naar het verhaal waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. De titel heeft meerdere betekenissen en is zeer passend gevonden. De schrijfstijl van auteur Kim van Alkemade is vlot, beeldend maar met momenten ook (te) gedetailleerd waardoor het even duurde voor ik in het verhaal zat. Vooral in de eerste hoofdstukken wordt het werken met de Hollerith-computer zo uitgebreid besproken dat de rode draad en daarmee ook de de wil om verder te lezen op de achtergrond verdwijnt. Echter verandert dit na deze eerste hoofdstukken en komen de beschreven gebeurtenissen in het leven van zowel Cornelia als Rita echt bij je binnen. Beide vrouwen zijn verschillend, leven in twee totaal andere werelden en tijdperken maar hebben het werken met de Hollerith-computer en het opkomen voor de Joodse samenleving als gemeenschappelijke deler. De emoties van de personages zijn voelbaar, je ziet de omgeving voor je en de verhaallijn raakt je diep. Ik las eerder boeken waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat maar Kim van Alkemade wist mij alsnog te verrassen met het verhaal van twee dappere, sterke vrouwen. Je merkt dat ze zeer goede research heeft gedaan en dit verwerkt heeft in ‘Tel de sterren’ waarbij ze zelfs haar eigen familiegeschiedenis integreerde. Richting het einde kruisen de paden van Cornelia en Rita elkaar en worden de verhaallijnen mooi afgerond.
Een boek over vriendschap, liefde, onvoorwaardelijk klaarstaan voor een ander, het gruwelijke leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Hollerith-computer.
Een echte aanrader voor liefhebbers van historische romans met een prachtig uitgewerkte diepere laag.
Dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie exemplaar!
Weet Cornelia Leah uit de handen van de nazi’s te houden?
Is het een aanrader?
Dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie exemplaar!