Het leven van de gewone Hollander
Over het leven van de gewone man (m/v) in de Gouden Eeuw is minder geschreven dan over de kunstenaars, stadhouders en de oorlog tegen de Spanjolen, zoals ze toen heetten. Er ligt ook minder vast, dus onderzoek is lastiger. Toch zien we de laatste jaren veel meer onderzoek.
Een van de inspiratiebronnen is Arie van Deursen. Prachtig hoe hij de dagelijkse realiteit van het Holland van toen probeert te vangen. Soms in onnodig moeilijke taal, ingewikkelde zinnen, waar academici toen (en soms nog) dol op waren. Maar man, wat een rijkdom als je je er door worstelt.
Nep nieuws en propaganda
Het dagelijks leven als een strijd om te overleven. De prominente plek die religie innam. Het ontstaan van een overheid (landelijk, maar ook gemeenten). Wie doet wat? Het nep nieuws en de propaganda van die dagen. (Een onderwerp dat mij interesseert.) De liedjes en teksten van die dagen en veel van de uitspraken zijn bijzonder grappig. Ze geven een mooie lichtheid aan het jarenlange gedegen onderzoek van Van Deursen en zijn studenten. Mooi dat hij zich regelmatig in zijn studeervertrek opsloot en zijn verhaal op papier stelde. Nog mooier dat zijn boeken nu in een verzamelbox voor een heel mooi prijsje naar de historici van nu kunnen. Juist in deze tijd, waarin mensen op zoek gaan naar hun eigen identiteit. En waarin we de nuances van goede geschiedkundigen hard nodig hebben.
Nep nieuws en propaganda