Beklemmend goed
Wat een ongelooflijk goed boek, het was gewoon jammer dat het uit was.
Deze beklemmende thriller speelt zich in Noorwegen af en als fervent Noorwegen-ganger vind ik de sfeer bijzonder goed gevangen.
Ira Glastra, onderzoeksjournalist, is als klein meisje de enige overlevende bij een brand waarbij haar ouders en broer zijn omgekomen. Ze wordt liefevol opgevangen door haar pleegouders op het Friese platteland en vindt veel rust bij haar paard Hannibal.
Ira heeft nooit geloofd dat haar broer Simon bij de brand is omgekomen en ze gaat op onderzoek uit. Ze ontdekt dat haar moeder Freija lid is geweest van Het Noors Genootschap, een bijzonder gesloten gemeenschap.
Ze besluit met gevaar voor haar eigen leven te gaan infiltreren om uit te zoeken wat er precies is gebeurd.
Daarbij doet ze een aantal schokkende gebeurtenissen.
De sfeer van het boek is duister en beklemmend en je leeft enorm mee met Ira die bijzonder doortastend is.
Er zijn meerdere verhaallijnen in het boek, De jonge Freija, Ira en Odin, de leider van de sekte in Noord Noorwegen.
De sfeer in de sekte is enorm goed beschreven door Machteld van Zalingen, het verstikkende gevoel is levensecht. Alsof ze zelf een kijkje heeft genomen bij een geloofsgenootschap.
Het is werkelijk niet voor te stellen dat anno 2023 mensen nog kunnen leven volgens deze geboden.
Je leeft enorm mee met bepaalde personen en sommige zou je met liefde in het ravijn willen gooien.
Dat het geloof slechts een dekmantel is voor giftige machtswellustige mannen komt goed naar voren.
Machteld van Zalingen verdient alle lof want wat een pageturner.
Daarbij doet ze een aantal schokkende gebeurtenissen.
Machteld van Zalingen verdient alle lof want wat een pageturner.