Superlatieven schieten hier te kort!
Lize Spit brak door met haar debuut en bestseller Het Smelt, onmiddellijk werd deze schrijfster geroemd om haar grootse schrijfstijl. We kunnen er niet omheen hier, de schrijfster is een echt natuurtalent. Na Het Smelt volgde het boek Ik ben er niet en het boekenweekgeschenk De eerlijke vinder. Autobiografie van mijn lichaam noemt de schrijfster haar moederboek, een intieme kijk in de moeizame relatie met haar moeder, maar de ook de verstoorde relatie tot haar lichaam.
Midden december 2021 Lize krijgt een mail van haar moeder getiteld mededeling. Een mailtje waar haar moeder opbiecht dat ze slokdarmkanker heeft, daarnaast gaan haar ouders ook scheiden. Vanaf dit nieuws verandert er iets bij Lize, alsof er iets in haar binnenste uit elkaar spat. Er is iets gekanteld. De kankerdiagnose zet druk op een proces van ‘het goed maken’. Goed maken wat fout liep, een laatste toenaderingspoging. Al gauw neemt de schrijfster haar pen in de hand en probeert haar schrijftalent te gebruiken als een soort kapstok. En ontstond…autobiografie van mijn lichaam.
Woorden schieten me als lezer te kort. Tijdens de eerste zinnen valt onmiddellijk het wonderlijk schrijftalent van Lize Spit op. Eenvoudige woorden en zinnen worden verweven tot prachtige metaforen. Vol bewondering lees je en herlees je. Geen moeilijke lang zinnen of ingewikkelde beeldspraak. Rechttoe en rechtaan brengt de schrijfster haar persoonlijke verhaal tot bij de lezer. Met momenten voel je je een voyeur binnen het leven van Lize. Geen verbloeming, maar openhartig geeft de schrijfster zichzelf bloot.
‘Ons gezin was een computer met verschillende gebruikers, we deelden allen de schijfruimte maar kenden niet elkaars inloggegevens.’
De titel autobiografie van mijn lichaam zal voor sommige lezers vervangen worden door ‘autobiografie van ons lichaam’. Herkenbaarheid, maar ook het gevoel ‘niet alleen’ te zijn. Een troostende arm van herkenning sluipt doorheen de openheid van het boek. Een eerlijkheid waar kracht en sterkte overeind blijft. Vol Bewondering. Haar vorig schrijfwerk was verbluffend, autobiografie van mijn lichaam gaat nog een stap verder. Het verhaal kruipt onder je vel en zal even moeten nazinderen. Superlatieven schieten hier te kort! Het boek van 2024!